Op welke planeet of maan is, voor zover men weet, leven het meest mogelijk (buiten de aarde natuurlijk)? En waar is die planeet?

Korneel, 13 jaar
27 november 2010

Op welke planeet of maan is, voor zover men weet, leven het meest mogelijk (buiten de aarde natuurlijk)? En waar is die planeet?

Antwoord


Gliese 581c en d zijn twee planeten rond de ster Gliese 581 waarvan er toch zeker een waarschijnlijk binnen de 'bewoonbare zone' van hun ster is gelegen.  De ster is een 20-tal lichtjaar van ons verwijderd, en bevindt zich in het sterrenbeeld de Weegschaal.

Wat is die bewoonbare zone?  De zone rond de ster waar vloeibaar water kan optreden, op vaste planeten.  Te dicht bij de ster is het water damp, te ver is het water ijs.  Een vaste planeet heb je nodig omdat alleen daarop oceanen kunnen bestaan.

Om echt te gaan zeggen op welke van de 500 reeds gekende planeten rond andere sterren de kans op leven het grootst is, weten we toch nog erg weinig:
- een ding is zeggen dat er vloeibaar water is en dat water wellicht nodig is voor leven, maar dat betekent nog niet dat vloeibaar water altijd tot (ontwikkeld) leven leidt;
- de bewoonbare zone van een ster hangt niet alleen af van de ster, maar ook van de planeten zelf: hebben die een dikke atmosfeer, dan is het er warmer, en we weten niets over de atmosferen van de gekende planeten in bewoonbare zones;
- het is moeilijk te zeggen hoe de massa van een planeet een rol speelt.  Hoe groter de massa, hoe groter waarschijnlijk de atmosfeer, en te veel atmosfeer is niet goed; welnu, alle gekende planeten zijn een stuk zwaarder dan de Aarde.

Als we nu de middelen en de technologie (en de vrijwilligers...) zouden hebben om naar een planeet diep in het heelal te gaan kijken, dan zou ik adviseren nog enkele tientallen jaren te wachten: dan zullen we veel beter weten waarheen we beter gaan met kans op succes.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen