Wanneer gaat de aarde verloren?

Martijn, 12 jaar
16 september 2010

Wanneer gaat de aarde verloren?
wanneer ontploft de aarde of zoiets?

Antwoord

In elk geval, de aarde zal nooit zomaar uit haar eigen ontploffen. Wat kan er dan wel gebeuren?

Wel, de zon heeft een totale leeftijd van zo'n tien miljard jaar, waarvan nu ongeveer de helft voorbij is. Daarna zal de zon een reeks veranderingen ondergaan, waardoor de aarde wellicht niet zal verdwijnen, maar wel volledig onbewoonbaar zal worden. De zon zal dan namelijk duizenden keren helderder worden, en alle leven op de aarde en de atmosfeer zullen verdwijnen. Wat overblijft is dan gewoon een grote bolvormige klomp materie.

Het zou ook vroeger al kunnen mislopen wanneer een grote planetoïde op de aarde knalt. De aarde zelf zal hierdoor wellicht niet vernietigd worden, maar afhankelijk van de grootte van die planetoïde kan een groot deel van het leven, of zelfs alle leven verdwijnen. Of dit gaat gebeuren, en wanneer, dat kunnen we nu niet voorspellen. Hopelijk kan de mensheid tegen dan zo'n planetoïde van koers doen veranderen.

Maar het leven zou ook kunnen verdwijnen door die mens zelf, wanneer we zelf onze planeet onbewoonbaar zouden maken, door oorlog, door de opwarming van de aarde.

Dus, ik denk dat de aarde als planeet nog vele miljarden jaren te gaan heeft, maar dat is wellicht niet het geval voor het leven zoals wij dit kennen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen