Wat gebeurt er bij de verbranding of explosie van acetyleengas ?

Loeckx, 45 jaar
6 mei 2008

Een inwoner van de gemeente meldde een "ritselend geluid" als het hagelkanon in werking is. Alsof er iets uit de lucht valt. Als lid van de gemeentelijke Milieu-Advies-Raad maak ik me zorgen als ik zo iets hoor van een inwoner. We zochten wat op internet en vonden dat zo 'n anti-hagelkanon werkt met acetyleengas dat de vorming van hagel in een wolk tracht te voorkomen. Door schokgolven ? Of door één of andere chemische reactie ? Is het schadelijk bij verbranding of explosie ? Kan er echt iets uit de lucht vallen als het explodeert ?

Antwoord

Hallo Kris,

Een hagelkanon is een controversieel apparaat. Er zijn mensen die er in geloven, en anderen die geen bewijs zien dat het werkt. Dat doet niks af aan het feit dat het een simpele verbrandings- of explosiekamer is voor acetyleen. Het wordt verondersteld te werken door het sturen van schokgolven in de atmosfeer, die de groei van hagelstenen tegengaan. Zoals al vermeld, of het werkt is een ander paar mouwen. Het is erg moeilijk om een oorzaak-effect relatie aan te tonen bij zoiets gecompliceerd als het onstaan van hagel.
Acetyleen is een erg klein molecuul met een zeer grote energie-inhoud en het is in nagenoeg alle verhoudingen met lucht explosief. Dat is ook de reden waarom het in hagelkanonnen gebruikt wordt - meng om het even welke hoeveelheid acetyleen met lucht, zorg voor een vonk, en je krijgt altijd een explosie. Bovendien is het makkelijk in cilinders verkrijgbaar, want het wordt eveneens gebruikt als brandstof bij autogeen lassen.
De explosie resulteert in het geval van acetyleen in de normale verbrandingsproducten van ieder koolwaterstof, met name water en koolstofdioxide. Die zijn allebei volstrekt onschadelijk. (Net als acetyleen zelf eigenlijk, zolang het niet explodeert.) De verbranding van acetyleen kan op geen enkele manier zorgen voor iets vasts dat uit de lucht valt, en ik zou me dus maar geen zorgen maken. Hagelkanonnen mogen werken of niet, maar in ieder geval geldt hier de stelrege:l "baat het niet, dan schaadt het ook niet." Misschien was wat de buurtbewoner hoorde wel ...hagel ?

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Christophe Vande Velde

chemie, organische chemie, organische synthese, materiaalwetenschappen, organische electronica, kristallografie, x-straaldiffractie, structuur-eigenschapsrelaties, organische zonnecellen

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen