Wat zou er gebeuren als we nu in 1 keer alle bossen zouden kappen en alle olie, gas en kolen zouden verbranden?

Joël, 17 jaar
26 juni 2010

Wat zou er gebeuren met de aarde (klimaat en mensen en hoe die erop zullen reageren met nieuwe technologie) als we al onze fossiele brandstoffen zouden verbruiken op dit moment, en alle bossen zouden kappen en deze verbranden?
Dan zal waarschijnlijk de wereldmaatschappij kapot gaan, maar blijft deze dan kapot of gaan we dan plotseling allemaal als neanderthalers leven in een veel te warme aarde?

Antwoord

 Niet alleen de menselijke maatschappij zou kapot gaan. Je zou alle zuurstof op de planeet opgebruiken, zodat er alleen een dode steenklomp zou overblijven.

Het leven is ooit op zo'n dode steenklomp begonnen, maar het is nog maar de vraag of dat nog een tweede keer zou lukken. Niemand heeft voldoende gegevens om daar een zinnig antwoord op te geven.

Maar dit is puur theoretisch. In de praktijk zou je er nooit in slagen om alles in één keer op te stoken. Als je niet alles in één keer opbrandt, maar wel flink doorstookt, verandert het klimaat met een snelheid die nog nooit in de wereldgeschiedenis is voorgekomen. Ook daarover heeft niemand voldoende gegevens om te voorspellen wat er dan zal gebeuren. Maar in grote lijnen mag je wel zeker zijn dat het een ramp wordt. Of we die met onze technologie zullen kunnen opvangen, is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat er in het verleden al héél veel diersoorten uitgestorven zijn omdat ze de veranderende omstandigheden niet aankonden. Er is geen reden waaarom het met ons anders zou gaan, al maakt onze technologie ons wel een taaie diersoort.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat alle leven zou uitsterven. Individuele diersoorten gaan en komen bij bosjes, maar het leven als geheel is ongelooflijk taai. Het heeft al eerder grote rampen overleefd, waarbij driekwart en meer van alle diersoorten het loodje legden. Het is niet omdat wij verdwijnen, dat het leven verdwijnt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen