Neem ik alle calorieën uit mijn voeding effectief op?

Tomas, 18 jaar
21 maart 2010

Ik ben momenteel bezig met een 'mass gain diet', omdat mijn BMI vrij laag is en ik graag wat zou bijkomen. Er wordt aanbevolen om min. 2500 a 3000kcal/dag te eten. Hoewel ik hier al enkele weken mee bezig ben is het resultaat op de weegschaal teleurstellend.

Worden de calorieën die ik inneem wel allemaal opgenomen in de darm? Het kan toch niet dat die 1000 extra kcal gewoon in rook opgaan?

Antwoord

Ik zou niet in de eerste plaats denken aan de mogelijkheid dat het lichaam de extra calorieën niet zou opnemen. Wij zouden bv ongeveer 10 maal meer vet kunnen verteren dan we gewoonlijk eten.

Het is bekend dat het lichaam reageert op een verhoogde energie-inname door meer energie te verbruiken. Dit is individu afhankelijk. Gemiddeld is bij magere mensen de verhoging van het energieverbruik groter dan bij obesen wat als gevolg heeft dat obesen bij eenzelfde verhoogde enegie-inname meer verzwaren dan magere personen.

Verder is het zo dat een aantal voedingsstoffen die energie aanbrengen wel warmte kunnen produceren doch niet of minder mate leiden tot gewichtstoename. O.a. visolie zou deze eigenschap hebben.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen