Kunnen we geen soortgelijke planeet als de aarde vinden omdat we eigenlijk terugkijken in de tijd?

Fred, 38 jaar
26 februari 2010

Als we een planeet vinden gelijk de aarde dan staat deze miljoenen lichtjaren ver.
Dus we zien dan de planeet zoals die er lang geleden uitzag want het huidige beeld heeft ons nog lang niet bereikt.
Vanaf de Aarde of de nabije ruimte zelfs vanuit ons zonnestelsel of de Melkweg zullen we nooit een planeet vinden met verder ontwikkeld leven dan we hier kennen omdat de alles wat we zien ouder is dan wij ons kunnen voorstellen en dus dichterbij het ontstaan van het heelal ligt.
Mijn vraag is nu of we inderdaad terugkijken in de tijd of als je iets dichterbij haalt door het enorm te vergroten wat je ziet ook dichterbij onze tijd is?
Als ik daarover denk zouden we de factor tijd kwijt moet geraken om ook maar in de buurt te komen van een andere planeet die bewoonbaar is of wordt bewoond.

Ik hoop echt een antwoord te vinden hier want nergens op internet kan ik vinden hoe het nu precies zit.

Antwoord


Opnieuw: als we een planeet kunnen vinden zoals de Aarde, dan mag die niet te ver staan, want dan kunnen we ze niet zien.  Het is in onze melkweg, en zelfs in onze omgeving binnen die melkweg, dat we moeten zoeken.  Veel verder dan enkele honderden lichtjaren zal dat dus typisch niet zijn.  En dat is in de tijd verwaarloosbaar tegenover de 12 miljard jaar of zo dat ons melkwegstelsel reeds bestaat. 

Reacties op dit antwoord

  • 02/03/2010 - Fred (vraagsteller)

    Dus zouden we een planeet vinden met evenzo intelligent leven dan als de planeet Aarde rond dezelfde tijd dezelfde evolutie doorgemaakt heeft dan zien we die minstens in de middeleeuwen. Dat is een betere gedachte. Bedankt voor het antwoord.

  • 03/03/2010 -  (wetenschapper)

    De kans dat een andere beschaving exact dezelfde tijdsevolutie alls wij heeft gehad over al die miljoenen jaren, is vrijwel onbestaande. Als andere beschavingen bestaan of bestaan hebben, dan is de grootste onzekerheid omtrent mogelijke rechtstreekse communicatie de tijd dat een dergelijke beschaving meegaat. Als die tijd kort is, dan is dergelijke communicatie erg onwaarschijnlijk.

  • 03/03/2010 - Fred (vraagsteller)

    Dus de kans dat er ergens leven is is groter dan de kans dat we er mee kunnen communiceren laat staan ooit persoonlijk mee in contact kunnen komen, daar hebben we geen middelen voor want alle communicatiemiddelen die we kennen zijn te langzaam om reactie op te krijgen binnen afzienbare tijd.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen