Knalt er ooit een planeet tegen de aarde en kunnen we dat berekenen?

Bram, 14 jaar
12 februari 2010

We willen uitzoeken of er ooit een planeet tegen de aarde botst en hoe we dat kunnen berekenen.

Antwoord

Als je het echt hebt over een planeet is het antwoord neen. Gespecialiseerde studies proberen de toekomst van de planeetbanen te berekenen, het zogenaamde "stabiliteitsprobleem" van het zonnestelsel. Allerlei heel minieme onzekerheden kunnen op een termijn van miljarden jaren wel degelijk een verschil maken. Het meest recente onderzoek toont alleen gevaar voor de planeet Mercurius. Men heeft namelijk 2500 verschillende gevallen berekend voor de komende paar miljard jaar. In enkele gevallen zou Mercurius tegen Venus of op de zon knallen. Maar ook in andere gevallen zou de afwijking van Mercurius ook gevolgen hebben voor de banen van andere planeten, zij het zonder dat ze daarom zouden botsen. In één van de bestudeerde gevallen zou er over 3.34 miljard jaar een botsing kunnen optreden tussen de aarde en een van de andere binnenplaneten.

Maar goed, de kans is dus heel klein dat de aarde botst, en als het al gebeurt is het pas over enkele miljarden jaren. In die contekst wil ik ook nog zeggen dat het binnen 5 miljard jaat hoe dan ook is afgelopen met de zon.

zie voor een korte samenvatting van deze studie :
http://www.nature.com/nature/journal/v459/n7248/full/nature08096.html

Tussen haakjes, de planeet Niburu bestaat niet. En wat niet bestaat kan in 2012 ook niet tegen de aarde botsen. Punt.

Een veel groter en reeel gevaar vormen de vele planetoiden, waarvan er heel wat zijn die de aarde zeer dicht kunnen benaderen. Een inslag van een planetoide van enkele honderden meter zou een ware catastrofe zijn. Daarom worden planetoiden nauwgezet in het oog gehouden. Momenteel is er geen enkele die een gevaar oplevert voor de komende paar honderd jaar, maar je begrijpt dat we niet alle brokken reeds ontdekt hebben. We hebben momenteel ook geen technologie om er eventueel iets aan te doen. Alle planetoiden die in de komende circa 100 jaar in de buurt van de aarde komen worden nauwkeurig berekend, en qua gevaar ingeschaald. Momenteel zitten ze allen in de laagste klasse, maar nogmaals dit betreft enkel de reeds waargenomen planetoiden. Als er een nieuw geval ontdekt wordt, komt dit dikwijls in een hogere schaal terecht, omdat de baan nog niet voldoende nauwkeurig gekend is. Men gaat dan de baan in het verleden berekenen om te zien of ze vroeger niet reeds op een of andere opname staat. Hoe verder de waarnemingen in de tijd uit elkaar liggen, hoe nauwkeuriger de baan kan berekend worden, en men ziet dan ook dat de planetoide na een aantal weken in klasse zakt.
Statistisch gezien zal er echter zeker en vast een grote inslag plaatsvinden met wereldwijde schade tot gevolg voor het leven op aarde.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen