Waarom bekeren mensen zich tot de Islam?

Liesbeth, 26 jaar
28 juli 2009

Ik ben heel erg benieuwd waarom mensen zich tot de Islam bekeren. Aangezien deze religie vooral negatief bekend staat. Wat is de beweegreden van deze mensen dat ze zich meer thuisvoelen in deze religie?

Antwoord

Ik ga niet meteen een psychologisch of sociologisch onderzoek aanhalen, eenvoudig antwoorden: omdat ze zich daar goed bij voelen.
Mensen doen meestal die dingen waarbij ze zich goed voelen, anders deden ze wat anders. Ook al begrijpt de omgeving dat niet meteen. Dat is ook zo voor een partnerkeuze...

Psychologen en sociologen kunnen daar allerlei verklaringsmodellen voor ontwikkelen, maar dat gaat dan over algemene 'mechanismen': groepsdruk, tijdsgeest, persoonlijkheid, ...maar finaal blijft het argument: omdat de persoon in kwestie zich daar beter bij voelt dan bij een vorige situatie en dat al die 'mechanisme' zowel tot een keuze voor als tot een keuze tegen kunnen leiden.

Moet je daar veel of weinig kennis voor hebben van de Islam? Ook dat is niet meteen duidelijk. Dat geldt ook voor een partnerkeuze: soms is het plots, soms duurt het een geruime tijd...

En waarom de vergelijking met de partnerkeuze: het gaat in beide gevallen ook om veel emotionaliteit en soms wat minder rationaliteit. 

Dus geen antwoord: 'omdat de Islam de waarheid heeft' of zo...

Anders moet je je vraag nog iets meer verduidelijken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Master Filosofie Herman Lodewyckx

ethiek algmeen; ingenieursethiek, Filosofie algemeen; Afrikaanse Filosofie

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen