Is het mogelijk een inductie kookplaat op de fiets te koppelen die energie krijgt vanuit een accu die tijdens het fietsen opgeladen wordt? Hoe lang moet je hiervoor fietsen, met een snelheid 15km/u.

Viktor, 21 jaar
6 maart 2009

Ben bezig met het ontwerpen van een portable kookplaat die je makkelijk mee kan nemen op fietstochten/reizen.

Antwoord

Je wil energie opslaan, die je produceert door te fietsen. Hiervoor is niet in eerste instantie de snelheid bepalend. Eerder de rotatiesnelheid van je trappers en het koppel dat je uitoefent op je trappers. Als het is om een accu op te laden, is het ook ideaal als je fiets gewoon stilstaat, en je ter plekke trapt om energie te leveren voor je accu.

In plaats van verder in te gaan op koppel en rotatiesnelheid is het gemakkelijker te stellen dat een fietser bvb een vermogen P van 100 W kan produceren gedurende relatief lange tijd. Als je dan 10 uur fietst, heb je in totaal 100 W maal 10 uur = 1000 Wattuur geproduceerd, of 1kWh. Hiervoor betaal je bij Ecopower 0.17€, dus echt rendabel is die 10 uur 'fietsen' niet :0)

Je inductiekookplaat kan je achteraf voeden met je geladen accu. Hoervoor zal je qua vermogen ongeveer 1 kW nodig hebben. Per uur dat je 'fietst' aan 100W, zal je dus ongeveer 6 minuten kunnen koken in een ideaal geval. In werkelijkheid zal het veel slechter uitvallen, omdat je nog wat omzettingsrendementen en batterijrendement moet meerekenen. Als je het geheel aan een rendement van 70% kan doen mag je volgens mij al niet klagen. Dat komt dan neer op 4 minuten koken per getrapt uur.

Je moet er dus al iets voor over hebben om elektrisch te koken op reis. Merk ook op dat de accu niet de doorsnee GSM-accu zal zijn, maar een pak groter zal uitvallen. Realtime aandrijven rechtstreeks vanaf de fiets (zonder tussen-accu) is niet mogelijk, want je eten zal sneller afkoelen dan jij het kan opwarmen. Ik denk dat voor camping toepassingen het klassieke gasflesje met kookstelletje met grote voorsprong onovertroffen is qua draagbaarheid en gewicht, vermogen en energie-inhoud... Maar natuurlijk wens ik je veel succes met je project!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be