Is het voor iemand die ambidexter is het best om rechts schrijven, eten,... te stimuleren of is dat tegen de natuur?

An, 34 jaar
2 maart 2009

Onze dochter is 4.5 jaar. Ze schrijft, tekent, eet met beide handjes. Ze begint meestal links en eindigt dan rechts. Linkshandigheid zit een beetje in de familie langs mijn man zijn kant, niet bij mijn familie. Ze is intelligent, vooral verbaal zeer sterk en ze is zeer handig. Op school wil de juf beginnen rechts stimuleren, ik ben er geen voorstander van, wil liever de natuur zijn gang laten gaan en haar de tijd geven om zelf uit te zoeken welk hand ze liefst gebruikt. Kan het zijn dat ze haar hele leven ambidexter zal zijn? Is dat aangeboren? Sommigen zijn van mening dat het gemakkelijker is om rechtshandig te zijn in de maatschappij.
Wat is uw mening? Met dank bij voorbaat.

Antwoord

Dag An,

4,5 is nog jong! Ze heeft nog alle tijd. Ik zou de natuur voorlopig gewoon z'n gang laten gaan. Vooral als ze handig is, is er nog geen probleem. Ik zou er ook niet te veel aandacht aan schenken want een intelligent kind heeft al snel door dat iets 'bijzonder' is, kinderen zoeken graag  aandacht en zo doorbreek je het 'natuurlijke' proces. Lateralisatie zou moeten optreden ten laatste rond 6 jaar.
Lateralisatie is verbonden met  hersendominantie en met handvoorkeur. De lateralisatie en de keuze van de schrijfhand zijn wel belangrijk als referentiepunt in het lichaamsschema. Lichaamsschema en lateralisatie zijn dan weer belangrijk voor de ontwikkeling van tijd- en ruimtebeleving, die op hun beurt invloed hebben op het lezen en het schrijven.  In de derde kleuterklas, als er nog steeds geen lateralisatie is opgetreden, kan je de hulp van een ergotherapeut inroepen. Kinderen met een onduidelijke handvoorkeur kunnen via oefeningen begeleid worden in de keuze van hun schrijfhand.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw