Waarom krijgen we het vak godsdienst, als we het ook zien in andere vakken?

Finn, 12 jaar
30 september 2024

Antwoord

Beste Finn

Bedankt voor je vraag. 

In het verleden heeft godsdienst een grote impact gehad op alle aspecten van onze samenleving. Vandaar dat ‘godsdienst’ ook voorkomt in andere vakken zoals geschiedenis of talen. Denk maar even aan de vele gebedshuizen (kerken, tempels en moskeeën, …), de beeldende kunsten en literatuur. Maar ook politiek heeft religie tot op de dag van vandaag een invloed op onze samenleving. In Europa is deze invloed weliswaar grotendeels weggeëbd, maar in andere delen van de wereld heeft godsdienst nog steeds een impact. Denk maar aan het Midden-Oosten, waar de islam zeker nog steeds een invloed heeft. Of aan de vele protesten in de Verenigde Staten die ontstaan zijn naar aanleiding van het debat rond abortus. 

Godsdienst is dus een apart vak omdat het ons doet nadenken over hoe we de samenleving willen organiseren. Individueel kan het ook ‘zin geven’  aan je leven. Om de wereld om ons heen te begrijpen is er dus een apart vak nodig dat een kader aanreikt met waarden en normen. Die waarden en normen kunnen sterk verschillen tussen de verschillende godsdiensten, maar hebben wel een impact op ons dagelijkse leven. Een overgrote meerderheid van de vakanties bijvoorbeeld zijn georganiseerd rond de kerkelijke feestdagen. Een moslim eet geen traditioneel broodje smos omdat hesp ‘haram’ (onrein)zou zijn. Wanneer je op een katholieke school zit, dan heeft deze een schoolreglement dat geënt is op de rooms-katholieke levensbeschouwing. 

Je merkt het, godsdienst neemt een heel aparte plaats in in onze samenleving en verdient dus zeker een plek op school in een apart vak. Er gaan wel veel stemmen op om dit vak af te schaffen of op zijn minst te vervangen door een ruimer of breder alternatief. Het rooms-katholicisme verliest immers aan kracht en impact. Zeker nu er heel wat onfrisse praktijken naar boven komen van het instituut ‘de Kerk’. 

Groeten Vincent

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Vincent Vanrusselt

Educatieve technologie

Hogeschool PXL
Elfde-Liniestraat 24 3500 Hasselt
http://www.pxl.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be