Is tongrollen erfelijk?

Pieter , 39 jaar
15 maart 2024

We hadden op restaurant een discussie of tongrollen erfelijk is.

Antwoord

Dag Pieter, 

Ondanks de leuke foto: tongrollen is helemaal niet erfelijk. Er worden heel wat voorbeelden gebruikt die misschien wel didactisch heel mooi zijn uitgewerkt door leerkrachten, maar de bal helemaal misslaan op wetenschappelijke, genetische correctheid. Deze lapsus wordt heel vaak gemaakt maar is een beetje hetzelfde als naar de maan vliegen, terugkijken naar de aarde en dan zeggen dat de aarde toch een platte schijf is.  

Tongrollen, losse of vaste oorlellen, wimperlengte, widows peak (een puntige haarlijn op je voorhoofd) zijn allemaal geen genetisch overerfbare kenmerken. 

Oogkleur is erfelijk maar niet zoiets als blauw en bruin door een dominant en een recessief gen. Kijk maar eens diep in de ogen van je lief. Je hebt een hele schakering van oogkleuren die je nauwelijks op je handen en voeten kan optellen.  Er zijn meer dan tien genen betrokken bij de kleur van ogen.

Huidkleur is erfelijk en lijkt een simpele maar je hebt 64 verschillende tinten als je alleen al van bruin naar wit kijkt. De impact van de zon kan dat ook nog eens veranderen.

Wil je echt een accurate test dan is het vochtig en droog oorsmeer een hele goeie maar misschien een beetje saai en wie wil nu in een restaurant daar over spreken?

Een andere is bloedgroepkaarten (dat is redelijk veilig: er hangt niet echt iets aan vast zoals een genetische afwijking maar je moet je wel bewust zijn dat er rond de 5% nonpaterniteit bestaat, m.a.w. je zal maar bloedgroep B hebben als jouw beide ouders A hebben...). De simpelste bloedgroep om uit te leggen is de rhesusfactor. Je hebt enkel rhesus positief en rhesus negatief. Dat is ook een belangrijke want deze bloedgroep kan een belangrijke impact hebben op het ongeboren kindje. Dit vooral wanneer de vrouwelijke partner rhesus negatief is en de mannelijke partner rhesus positief. Als dat voorvalt neem je best contact op met je arts. Als de vrouwelijke partner rhesuspositief is dan heb je meestal geen probleem (toch niet op dat vlak).

PS Als je vragen hebt over genetische ziekten kan je altijd terecht in een van onze acht uitstekende referentiecentra.

Voilà, nu heb je een heleboel weetjes voor een van je volgende leuke etentjes!!!

Nog een fijne dag

Reacties op dit antwoord

  • 20/03/2024 - Pieter  (vraagsteller)

    Wat een grondig en duidelijk antwoord. Zeker fijn als je weet dat het een discussie was onder leerkrachten :-) die ook over erfelijkheid lesgeven. We nemen het alvast mee! Bedankt.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Stefan Vermeulen

Biotechnologie, genetica, accreditatie, biochemie, scheikunde

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw