Hoe komt het dat de plaats waar de pannen op een glazen kookplaat hebben gestaan zichtbaar blijven bij het schoonmaken?

Chris, 27 jaar
4 februari 2024

Wanneer ik na het koken mijn kookplaat schoonmaak met een vochtige doek, is heel duidelijk zichtbaar waar de pannen en potten hebben gestaan, omdat het water zich daar anders 'vormt'. Op de ene kookzone zijn de druppels kleiner dan in het gebied eromheen, op de andere kookzone zijn er minder druppels. Het is logisch dat het water sneller verdampt op een recent gebruikte, nog warme kookzone, maar dat is niet wat ik bedoel. Zelfs wanneer ik uren geleden gekookt heb, kan ik de zones zichtbaar maken door een vochtige doek over de plaat te halen. Op mijn fornuis zie je de vorm van een grote pan in de zone rechtsonder en van een kleine in de zone linksboven. Ik had de zones niet recent gebruikt, maar toch zijn ze zichtbaar. De zone rechtsboven gebruik ik zelden, en daar is ook geen vorm van een pan in te herkennen.

Antwoord

Beste Chris,

Leuke vraag over iets dat voor veel mensen herkenbaar zal zijn. Het antwoord is waarschijnlijk te vinden in de laatste zin van je vraag: de kookzone die amper wordt gebruikt, heeft geen "afdruk". Naar alle waarschijnlijkheid heeft het te maken met slijtage van de kookzones. 

Een nieuwe kookplaats is zo glad als een spiegel, terwijl het glazen oppervlak door gebruik geleidelijk ruwer wordt. Ruwe opppervlakken gedragen zich anders ten opzichte van de waterdruppels (zie deze afbeelding): oppervlakken die waterafstotend zijn (hydro-foob) worden nog meer hydrofoob, terwijl oppervlakken die water aantrekken (hydro-fiel) nog meer interactie met de druppels zullen vertonen. 

Glas is een eerder hydrofiel materiaal zodat bij ruwere oppervlakken de druppels zich meer zullen uitspreiden. Ik vrees dat ik je afbeelding niet kan openen om te zien wat je bedoelt met "kleinere druppels". Ik verwacht dat de druppels in de niet gebruikte zones dikker zullen zijn (hoger t.o.v. de glasplaat) en dat de gebruikte zones: dunnere druppels vertonen maar met een groter contactoppervlak. Is dit wat je waarneemt?

Ga nu niet meteen naar de electrowinkel lopen, want deze slijtage heeft geen invloed op de werking van de kookplaat.

Reacties op dit antwoord

  • 14/02/2024 - Chris (vraagsteller)

    Danku voor het beantwoorden van mijn vraag. Ik zie het tegenovergestelde van wat u beschrijft. Als ik met een plantenspuit water op de plaat sproei, zijn de druppels veel groter en uitgestrekter op de niet gebruikte zones -- iets tussen panter- en giraf-patroon in, om het visueel te maken -- vergeleken met de gebruikte zones, waar de druppels meer op dauwdruppeltjes lijken.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw