Hoe zag de eerste mens eruit en hoe is die ontstaan?

Pedro, 53 jaar
25 januari 2024

Dit is een vraag waar ik nog steeds geen antwoord op gevonden heb. Als er mensen bestaan dan zou ik ook denken dat er ooit zoiets heeft bestaan als een 'eerste' mens. Ik kan mij daar absoluut niets bij visualiseren. Hoe kunnen we dat beter begrijpen en hoe kunnen we er een beter zicht op hebben op hoe die er ongeveer heeft uitgezien? Het is niet dat er plotseling een mens was maar we zijn er wel en dan nog wel op een manier dat we ons kunnen voortplanten. Hoe kunnen we in de meest eenvoudige verwoording mogelijk (zoals in een filmpje of zo) een beter zicht hebben over wat er zich juist heeft afgespeeld?

Antwoord

Beste Pedro,

Ik weet niet waar je tot nu toe hebt gezocht naar het antwoord op deze vraag maar er zijn online heel wat eenvoudige maar wetenschappelijk correcte video's te vinden over dit onderwerp. (evolutie mens, om er alvast één mee te geven waarin ikzelf uitleg geef)

Als je zelf zoekt met de termen: 'evolutie, mens', 'menselijke evolutie' dan kom je een hele reeks video's tegen op onder andere YouTube. Bij de gevonden video's best even checken of de makers ervan wetenschappers zijn, een wetenschappelijke instelling, universiteit ofzo, of ze hebben samengewerkt met wetenschappers.

Er zijn heel wat mensen die niet geloven (vanuit hun godsdienstige overtuiging) dat de mens evolueerde zoals 99% van de zichzelf respecterende wetenschappers aannemen. Dergelijke 'gelovigen' zullen dan ook nooit willen (of durven) aannemen dat de evolutietheorie ook op de mens van toepassing is.

Waar je wel een punt hebt; niemand zal ooit het perfecte "zicht hebben over hoe het zich juist heeft afgespeeld", gewoon omdat niemand terug in de tijd kan gaan om te zien hoe ieder van onze voorouders eruit zag. We moeten het nu eenmaal doen met fossiele resten, skeletten en schedels (en soms DNA) om het uiterlijk van onze voorouders te reconstrueren. Het is maar de vraag hoe goed je wil dat je zicht is op wat er zich juist heeft afgespeeld.

Als laatste geef ik je nog dit mee: Bezoek eens een natuurwetenschappelijk museum, zoals dat in Brussel (KBIN), Leiden (Naturalis), Parijs, Londen, New York of Berlijn etc... Daar zijn er zeer goede tentoonstellingen die in woord en beeld de huidige wetenschappelijke inzichten in dit onderwerp tonen.

Veel plezier met je verdere zoektocht.

Mvg

Jeroen Venderickx

Reacties op dit antwoord

  • 02/08/2024 - Pedro (vraagsteller)

    Fijn, hartelijk dank!

  • 02/08/2024 - Pedro (vraagsteller)

    Fijn, hartelijk dank!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Technicus Jeroen Venderickx

Biologie, natuur- en milieueducatie

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be