Hoe kan een ledlamp energielabel E hebben?

Jos, 68 jaar
12 december 2023

Ik heb twee ledlampen van Philips, nog in de verpakking. Beide 7 W (= 60 W) en warm wit, beide een volledig glazen bol. Bij de ene staat op de verpakking als energielabel A++, bij de andere E. Hoe kan die E nou juist zijn?

Antwoord

Beste Jos,

Inderdaad een beetje bizar. Als het inderdaad ledlampen zijn, en zeker als de verpakking vermeld dat ze 7 W verbruiken en een lichtvermogen hebben dat equivalent is met 60 W van een klassieke lamp, dan is dat zonder twijfel een A++-label waard. Dat behoort tot de meest efficiënte lichtbronnen. Misschien fout op de verpakking die gebruikt werd? Ik herinner me vagelijk wel dat die energiescores een bepaald moment geherdefinieerd zijn en dat misschien de één een oudere verpakking is en de andere een nieuwere. Maar ik zou dan niet direct weten wat wat is. Alleszins zijn ledlampen zoals ze nu ter beschikking zijn zeer energie-efficiënt!

Onderstaande website gaat een beetje over de verandering die plaatsgegrepen heeft en die misschien daarmee te maken heeft:

https://www.lampdirect.be/nl/blog/energielabel-2021?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA7OqrBhD9ARIsAK3UXh3Gr946ac01lo4yd-A0QGVxude58z2eXE9SyVEq2W8r8mFWY8JnhTcaAvziEALw_wcB

vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

  • 19/12/2023 - Jos (vraagsteller)

    Bedankt voor dit antwoord. Afgaande op de uitleg op die site denk ik inderdaad dat het het gevolg is van de wijziging van de energieklassen-indeling en dat de A++ een oudere verpakking is en de E een recente. Als ik de aangegeven formule correct interpreteer is de energie-efficiëntie van deze lamp 806 (lumen) / 7 (Watt) = 115 en bij die waarde hoort inderdaad label E. Pas bij een verbruik van slechts 3,8 Watt voor 806 lumen zou deze label A krijgen. Het verschil is hiermee dus verklaard, maar het lijkt er nu op dat de labels A t/m F dienen om de (in absolute waarden minieme) verschillen in energieverbruik van de led-lampen aan te geven en dat onder label G alle lampen vallen die meer warmte dan licht verspreiden. Ik blijf het vreemd vinden dat ik mij ergens bezwaard zou moeten voelen bij aanschaf van een lamp met "slechts" label E, terwijl een verbruik van 7 in plaats van 60 Watt toch een enorme besparing is.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw