Hoe lang zijn elektronische toestellen (met of zonder oplaadbare batterij) nieuw in de verpakking houdbaar?

Jorge, 23 jaar
22 november 2023

Ik heb een oplaadbaar scheerapparaat cadeau gekregen, maar kan het nog niet direct gebruiken omdat mijn huidig toestel nog zo goed als nieuw is. Hoe lang is het nieuwe toestel ongeopend in de verpakking nog goed? Verslijt de batterij niet omdat ze lange tijd niet opgeladen wordt?

Antwoord

Beste,

Dit is geen eenvoudige vraag. Het antwoord is immers afhankelijk van het type batterij dat in het apparaat zit en hoe het apparaat werkt.

Hoe het apparaat werkt:

Sommige apparaten worden niet meer met een mechanische schakelaar aan- of uitgezet. Die apparaten blijven constant een kleine hoeveelheid stroom verbruiken, waardoor de batterij na verloop van tijd leeg zal zijn.

Het type batterij:

Het betreft niet-oplaadbare batterijen:

De meeste batterijen zetten chemische energie om in elektrische. Die chemische reactie gaat (in veel mindere mate) ook door wanneer het toestel niet gebruikt wordt. Er gaat dus constant een (erg kleine) hoeveelheid energie verloren in de batterij. De batterij heeft dan ook een "houdbaarheidsdatum". Eens die verstreken is, is de batterij leeg. Sommige batterijen gaan na verloop van tijd "lekken". Door de chemische reactie in de batterij neemt de druk in de batterij toe, waardoor de inhoud naar buiten komt. Afhankelijk van de chemische technologie gaat dat sneller optreden. Elke fabrikant geeft dan ook het advies batterijen uit een toestel te halen dat gedurende langere tijd niet gebruikt is.

Het betreft oplaadbare batterijen:

Oudere batterijen (NiCd) gaan na verloop van tijd lekken. Ze verslijten ook zonder in gebruik te zijn. Zitten die in je apparaat, dan kan je het best onmiddellijk in gebruik nemen.

De moderne Li-ion-batterijen lekken niet.

Maar, alle batterijen hebben een zelfontlading (verliezen energie zonder dat je ze gebruikt). Voor de modernere lithiumbatterijen is dat tussen de 5-10% per jaar. Eens de batterij te leeg is (de spanning daalt te diep), verliest de batterij aan opslagcapaciteit en zal ze bij het opladen minder energie kunnen bevatten, of kan er bij het opladen een gevaarlijke toestand ontstaan (de meeste toestellen bevatten beveiligingen om dit te voorkomen).

Het is dus aan te raden een toestel dat je niet gebruikt toch regelmatig (1x/jaar voor lithiumbatterijen) op te laden.

Op die manier raakt de batterij niet onder een bepaalde (schadelijke) minimumspanning.

Mvg

Marc

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be