Ik ben werkzaam in de bouw als werfleider. Op sommige werven is het noodzakelijk om met paalfunderingen te werken. Bij een paalfundering (anders dan bij een klassieke sleuffundering) worden de palen altijd te hoog gestort door een extern bedrijf. Deze worden altijd te hoog gegoten om nadien in te korten (koppensnellen). Waarom niet onmiddellijk op de juiste hoogte storten? Iedereen doet dat en niemand weet waarom. Dit lijkt mij een verspilling van tijd en energie te zijn.
Bij prefabpalen die in de grond geheid worden is het beton na het heiwerk altijd in meerde of mindere mate gescheurd, verbrijzeld, ... en wordt het door koppensnellen verwijderd. Op deze manier wordt ook de wapening vrijgemaakt zodat op deze manier de paal (moment)vast kan verbonden worden met de bovenbouw.
Bij in de grond gevormde palen met verloren voerbuis (daar alludeer je in je vraag allicht op) betonneert men van onder naar boven en heeft men bovenaan een betonspecie die gedeeltelijk vermengd is/verontreinigd is met de originele grond. Wanneer dit materiaal al verhardt (wat geen zekerheid is), heeft het in elk geval niet de beoogde eigenschappen van het gebruikte beton. De bovenkant is dan minder sterk en meer vervormbaar en dat wenst men natuurlijk niet. Daarom wordt dit "verdachte" beton verwijderd bij wijze van voorzorg.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.