Ontstaat er een bol van de resten van de brandstof van een raket die weer op de aarde valt door de aantrekkingskracht van onze planeet?

Petrus, 82 jaar
13 september 2023

Beste, weer zo een stomme vraag. Wanneer een raket naar de maan gaat, zullen de resten van de brandstof in de ruimte achterblijven. Door adhesie en cohesie en de natuurlijke eigenschap dat alle dingen elkaar aantrekken gaat er na een bepaalde tijd een bol ontstaan. Zo ja, als deze bol bol binnen de aantrekkingskracht van de aarde is, zal deze met een grote snelheid in de dampkring vallen. Compleet fout of kan er over nagedacht worden?

Antwoord

Het is juist dat de zwaartekracht de neiging heeft om materie samen te brengen, maar dat lukt alleen als de totale massa groot genoeg is om de interne druk te overwinnen. In dit geval is daar niet aan voldaan: er is veel te weinig massa om de onderlinge zwaartekracht een significante rol te geven, en de snelheidsverschillen tussen de deeltjes doen die eerder uiteenwaaien. Er kunnen wel enkele chemische reacties optreden, maar dit is eveneens eerder marginaal.

Voor een raket naar de maan hebben de brandstofresten hun snelheden wel in de richting naar de aarde toe, maar ze zullen eerder als individuele atomen en moleculen terug in de atmosfeer vallen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw