Waarom heeft een regenboog zoveel kleuren?

Jari, 12 jaar
25 januari 2023

Antwoord

De kleuren van de regenboog worden gevormd wanneer regendruppels het licht van de zon opsplitsen in zijn componenten. Het licht dat van onze zon afkomstig is, bestaat immers uit allerlei verschillende golflengtes, die zich vertalen in allerlei verschillende kleuren. Dat gaat van heel lange golflengtes (lage energie) in het infrarood (warmte-energie) door het zichtbaar licht van rood naar violet en dan door in het onzichtbare ultraviolet als de hoog-energetische straling (waar je bruin van wordt maar die ook huidkanker kan veroorzaken). Doordat al die verschillende energieƫn tegelijk onze ogen bereiken, zien we het zonlicht als wit (of geel omdat onze ogen gevoeliger zijn voor geel licht, de reden waarom tennisballen geel zijn). We kunnen het licht echter opnieuw opsplitsen in zijn componenten door het door een ander medium te sturen, zoals glas of water. Omdat elke energie, dus elke kleur, van licht een andere breking ondergaat wanneer het overgaat van lucht naar een ander medium, zal elke energie, dus elke kleur, onder een andere hoek worden afgebogen. Wat er gebeurt bij een regenboog is dus hetzelfde als wat er gebeurt bij een prisma (een driehoekig stuk glas) of bij een laagje olie op een waterplas : we zien de verschillende kleuren van het licht apart van elkaar, in volgorde van hun energie of golflengte.

Om de kleuren van de regenboog te onthouden, kan je overigens een geheugensteuntje gebruiken : ROGGBIV, wat staat voor Rood-Oranje-Geel-Groen-Blauw-Indigo-Violet. Als je ooit een dubbele regenboog ziet, let dan goed op de volgorde in de tweede boog, want die is omgekeerd aan die van de eerste!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be