Beste, Ik ben met mijn opa naar het Natuurmuseum in Brussel geweest. De dinoskeletten vond ik geweldig. In de klas moeten we een artikel schrijven over een zelf gekozen onderwerp. Ik heb al heel wat artikels op internet gevonden. We moeten ook zelf vragen stellen aan een expert. Ik hoop dat jullie als expert mij hierbij willen helpen. Erg benieuwd naar de antwoorden op mijn vragen: Hoeveel dinoskeletten zijn er gevonden in de steenkoolmijn ban Bernissart? Hoe hebben ze deze skeletten naar boven gebracht? Op welke exacte plaats zijn deze gevonden? Welke personen hebben deze gevonden? Welke technieken hebben ze gebruikt om ze te identificeren? Wanneer wisten ze dat daar dinoskeletten lagen? Met vriendelijke groeten, Mathieu Van Hooff
Beste Mathieu,
Er werden een 30-tal skeletten bovengehaald uit de steenkoolmijn in de buurt van het Waalse dorp Bernissart. Enkele skeletten zijn onvolledig. Waarschijnlijk liggen er nog meer, maar het bovenhalen vanuit de diepte van 330 m kostte te veel geld, zeker nadat de oude mijn onderliep met water. Het waren mijnwerkers die in 1878 op een laag klei stuitten waarin de fossiele beenderen werden ontdekt. De mijndirectie heeft uiteindelijk het museum in Brussel gecontacteerd en die hebben een expert erop afgestuurd. Die heeft de beenderen behandeld met ondermeer lijm en ingepakt in gips om ze te beschermen tegen de blootstelling aan lucht die de botten deed verpulveren. Die grote hoop botten werd dan met paard en kar naar Brussel overgebracht en daar weer samengesteld tot de skeletten die jij hebt gezien.
Het identificeren gebeurde door de vorm van ondermeer de tanden. De naam Iguanodon is afgeleid van "Iguana" (= leguaan) en "don" (= tand in Oud-Grieks). Dus "leguaantand". De tanden van de Iguanodon hebben namelijk een bijzondere vorm die men ook kan terugvinden bij leguanen, maar dan met veel kleinere afmetingen. Leguanen zijn een soort hagedissen die voornamelijk planten eten en nu nog voorkomen in ondermeer Zuid-Amerika. De Iguanodon was ook een planteneter.
Je kan hierover ook meer informatie vinden op de online encyclopedie Wikipedia.
Super bedankt voor de hele uitleg! Nu kan ik beginnen schrijven aan mijn artikel voor de klas!
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.