Wat zijn goede gasmaskers en aan welke regels moeten ze voldoen?

Rony, 74 jaar
26 maart 2022

Zijn er bepaalde regels voor de aankoop van een gasmasker en aan welke criteria moeten ze voldoen?

Antwoord

Er zijn heel veel verschillende kwaliteitsnormen, o.a. vastgelegd door de Europese Unie. Er zijn veel categorieën, o.a. voor gebruik met perslucht, of met helmen, of in hete of vochtige omstandigheden, of met of zonder volledige gelaatsbedekking. Wat betreft het percentage partikels dat wordt tegengehouden, dat vaak omgekeerd evenredig is met het draagcomfort, zijn er vaak verschillende klassen.

Het EG-Verdrag van 17 juni 1987 regelde de normering van de gezondheidsbeschermingsmiddelen voor werknemers - het ging dus om sociale regelgeving. Het Technisch Comité CEN/TC 79 werkte dat uit in Richtlijnen zoals 89/655/EEC (werkgereedschap) of 89/656/EEC en 89/686/EEC (persoonlijke beschermingsmiddelen). In november 2005 werden die samengebracht in één document, de EN 529 standaard over "gebruik en onderhoud van persoonlijke adembeschermingsmiddelen".

Reacties op dit antwoord

  • 25/04/2022 - Rony (vraagsteller)

    Geachte heer Dr. Karl Catteeuw, Mag ik U van harte bedanken voor de deskundige uitleg. Zit nog met een vraagje daar omtrent: waar kunnen dergelijke gasmaskers eventueel aangekocht worden en die voldoen aan de regels. Rony Rotty

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw