Bij spelletjes met speelkaarten wordt er vooraf meestal gevraagd om de kaarten te schudden. Wat is hier de meest efficiënte techniek voor om dit zo goed mogelijk door elkaar te krijgen? Sommigen schudden op verschillende manieren in de hand, in 2 helften, gooien de kaarten op tafel,….
Wat een toffe vraag! Wiskundigen houden zich bezig met talloze - soms erg gekke - onderwerpen, en ook het schudden van een pak kaarten behoort tot één van die onderwerpen.
Eerst en vooral is het belangrijk om stil te staan wat het betekent voor een pak speelkaarten om voldoende geschud te zijn. Een standaard pak speelkaarten bestaat uit 52 kaarten (we laten de jokers even achterwege), wat betekent dat er maar liefst 52! (dat is 52 faculteit, een getal gelijk aan 52*51*50*49*...*3*2*1, een ongelooflijk groot getal) configuraties bestaan voor de volgorde van die kaarten. Ik zal niet onnodig in detail gaan, maar wiskundig gezien noemen we een pak speelkaarten voldoende geschud als na het schudden de kans voor dat pak kaarten om eender van die vele configuraties uit te komen, dezelfde is.
Er bestaan heel wat schudtechnieken met elk hun voor- en nadelen, ik beschrijf de drie bekendste.
Eens een pak kaarten voldoende geschud is, mag je er zeker van zijn dat niemand in de wereld ooit exact jouw configuratie heeft bekomen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Combinatoriek, eindige meetkunde en discrete wiskunde Algoritmiek en computationele wiskunde Cryptografie en codeertheorie