Van welk dier is deze schedel?

Esther, 34 jaar
17 januari 2021

Dit stukje schedel of skelet lag in onze tuin. Het is heel erg dun van structuur.

Antwoord

Beste Esther,

dit been is geen schedel, maar het synsacrum en bekkenbeen van een vogel, hoogstwaarschijnlijk een duif, al ontbreekt een maataanduiding.

Het synsacrum bestaat uit vergroeide lendenwervels en heiligbeenwervels, en is meteen ook vergroeid met het bekken zelf. De wervelkolom ligt in de middenlijn, we kijken op de rug van het dier, het lijf en de kop sluiten naar bovenaan in beeld aan. Naar onder toe past in de middenlijn enkel nog het stuitbeen.

Het bekken van vogels is, in tegenstelling tot het bekken van zoogdieren, naar de buik toe (dus op foto aan de zijde van de plank) niet gesloten, het blijft wijd open staan.

De twee fijne beentjes die uitsteken naar achter toe zijn de schaambeenderen, maar bij vogels beter bekend als de legbeenderen, omdat het ei dat gelegd wordt tussen deze beendere passeert. Bij vrouwelijke dieren, zeker in de leg, staan ze wijd open.

Je zult merken dat op de zijkanten van dit bot een gewrichtskom aanwezig is (niet op foto). In die kom past de kop van het dijbeen, zo sluiten de looppoten op dit skeletdeel aan.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Pieter Cornillie

Veterinaire Morfologie: Embryologie incl. teratologie Anatomie Histologie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw