Waarom bestaan er geen batterijladertjes die werken op zonneenergie voor de afstandsbediening?

Jan, 58 jaar
12 augustus 2008

Je ziet tegenwoordig op vele huizen zonnepanelen, maar een klein klein paneeltje waarmee je bijvoorbeeld batterijtjes voor afstandsbediening zou kunnen opladen vindt je in geen enkele winkel. Het zou toch prachtig zijn: overdag voor de venster je batterijtjes in het paneeltje steken, en 's avonds tv kijken.
Waarom is dit nog niet uitgevonden ?

Antwoord

Beste Jan,

Dit systeem bestaat eigenlijk al vrij lang. Ikzelf heb een uurwerk waarvan de batterij nooit moet vervangen worden. De herlaadbare batterij wordt opgeladen uit het omgevingslicht via de wijzerplaat van het uurwerk. (zie website van Citizen: eco-drive uurwerken).

Waarom past men dit niet toe voor afstandsbedieningen? Vooreerst is het principe niet zo goedkoop. Het toestel moet nog steeds voorzien worden van een batterij om energie op te slaan. Bovendien moet er een omzetter van licht energie naar elektrische energie gebruikt worden. Daarbij moet je ook nog rekenen dat een herlaadbare batterij vroeg of laat ook eens sneuvelt en toch vervangen moet worden. Daarbij komt ook nog dat een afstandsbediening toch wel meer energie verbruikt dan een polsuurwerk. Maar het is mogelijk. Er zijn zelfs proefprojecten geweest waarbij de consument zijn afstandsbediening moest opladen door hem "op te winden". Een paar keer draaien aan een hendeltje en het ding kan een hele avond werken.

Commerciële ondernemingen maken een afweging tussen technische kostprijs en winst. Hoeveel wil de klant extra betalen voor die extra elektronica in zijn afstandsbediening? Daat zit het grootste probleem. Want indien de ene fabrikant met dure afstandsbedieningen werkt die op licht energie hun batterij opladen, maar alle anderen niet, dan prijst die ene fabrikant zichzelf uit de markt. Om die reden zoeken producenten liever naar goedkope afstandsbedieningen die heel weinig energie verbruiken zodat de klant maar hoogst zelden zijn batterij moet vervangen. Denk aan de draadloze sleutels van uw wagen. Zelfs na 10 jaar werken sommige afstandsbedieningen nog steeds met dezelfde batterij.

Besluit: jouw voorstel is zeker haalbaar, maar het is een commercieel verhaal. Enkel wanneer de overheid (Europa) een richtlijn zou uitvaardigen waarbij fabrikanten verplicht zouden worden om op dergelijke systemen over te gaan, zal dit systeem succes kennen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be