Is bluetooth schadelijk voor de gezondheid?

Kim, 32 jaar
13 februari 2020

Is het bvb schadelijker om muziek te luisteren met een bluetooth oortje dan met een gewone koptelefoon?

Antwoord

Wellicht gaat de vraag hier over de 'straling' bij de bluetooth communicatie die dicht bij het oor komt.

Het betreft straling in het frequentiebereik van 2,4 GHz. De meeste zenden maar ongeveer 1 milliWatt uit en over een afstand kleiner dan 10 m. Het is een vergelijkbare straling als een microgolfoven. De blootstelling van bluetooth-stralingen bedraagt alvast heel wat minder dan de door de Europese Commissie opgelegde veiligheidslimieten.

Een goede wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt nog steeds over het al of niet schadelijk zijn van bluetooth. Blijkbaar zijn slechts 1 à 3 % van de mensen gevoelig aan zo'n straling, en dan nog, dat is ook niet bewezen. 

En ja, we leven in een wereld met heel veel stralingen. We lopen constant tussen duizenden stralen. Zijn deze dan niet gevaarlijk? En er zijn nog zoveel andere dingen die 'gevaarlijk' en 'schadelijk' kunnen zijn in onze huidige maatschappij. Moeten we dan terug gaan naar de holbewoners? Toen waren er om zeggen geen stralingen ... maar er waren toen andere gevaren.

Ik weet alleen dat de gemiddelde leeftijd van de mensen steeds hoger wordt. Blijkbaar is het nog allemaal zo erg niet. Dat wil naturlijk niet zeggen dat we niet moeten oppassen. Hierbij durf ik zeggen dat 'TE' nooit goed is. Iemand die 10 uur per dag met een bluetooth oortje rondloopt zal wellicht meer kans hebben om schade op te lopen dan iemand die sporadisch een bluetooth oortje draagt. Ik denk dan aan onze receptioniste die 6u per dag zo'n oortje draagt... maar ik zie dat ze TEvreden is, en dat is ook belangrijk!

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be