Hoe weet de schuttervis dat hij meer naar link of rechts moet spuwen om het insect boven water te raken?

Britt, 13 jaar
9 december 2018

Wij hebben bij fysica geleerd over breking van licht. De schuttervis spuwt een straaltje water van uit het water op zijn prooi(insect) boven water, maar hij ziet de vis normaal toch dichter naar de normaal dan de prooi in werkelijkheid is. Hoe kan de vis dan inschatten waar hij moet spuwen?

Antwoord

Beste Britt,

helemaal met 100% zekerheid kan ik jouw vraag niet beantwoorden. Er zijn (zoals ik het zie) twee mogelijkheden: De eerste is dat de vis dit gewoon weet en daar zelf niet bij stilstaat (een soort van instinct). de berekening van de positie van de prooi is als het ware voorgeprogrammeerd in de hersenen van de vis, als resultaat van jarenlange evolutie en natuurlijke selectie. Een tweede optie kan zijn dat de vis dit zichzelf geleerd heeft door een proces van "trial and error". met andere woorden, proberen tot het lukt.

Interessant is hierbij op te merken dat de schuttervis niet alleen naar prooien boven het wateroppervlak schiet, maar ook naar prooien en voorwerpen onderwater. Voor deze laatste is de berekening van lichtbreking helemaal niet nodig! Daarom vermoed ik dat het een combinatie van de twee zal zijn; het vermogen om die prooien te vangen zal deels van nature uit komen, maar er zal toch een leerproces nodig zijn om het kunnen van de vis te vervolmaken. Vergelijk het met een baby die wel zwemreflexen vertoont wanneer die in het water wordt gelegd, maar pas na zwemlessen effectief kan bovenblijven.

Finaal is het belangrijk op te merken dat de ogen van de schuttersvis evolutionair verschillen met andere vissen. Ze zijn aangepast om te kunnen zien voorbij de waterlijn. Het is mogelijk dat er hier zich ook een deel van het antwoord op jouw vraag in verschuilt. Misschien is er een bepaald punt in de ogen die het licht anders breekt dan in de rest van het oog?

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be