Vlees- en zuivelproductie veroorzaakt relatief veel broeikasgasemissies, afval, water- en luchtvervuiling. Om te begrijpen waarom, moet je weten dat dieren zelf geen voedingsstoffen uit het niets kunnen maken.
Al de suikers, vetten en proteinen die in dierlijke producten zitten zijn uiteindelijk afkomstig van de stoffen die planten hebben aangemaakt via fotosynthese. Een dier heeft dus planten, zoals granen, nodig om te groeien. Helaas gaat er tijdens deze omzetting van plantenmateriaal naar dierlijke massa een groot deel van de voedingsstoffen verloren. Een deel belandt in mest en verooroorzaakt zo afvalproblemen (mest overschot) en luchtvervuilingsproblemen (bv ammoniak emissies). Bij herkauwers, zoals koeien, wordt ook een deel omgezet naar het sterke broeikasgas methaan, dat vrijkomt in de lucht via boeren en scheten (jawel!). Dieren verbruiken ook zelf een deel van de voedingsstoffen om te kunnen leven en bewegen en dit gaat uiteindelijk als warmte verloren. Daarbij wordt op een veehouderij ook bijvoorbeeld electriciteit en water gebruikt, met de bijkomende broeikasgasuitstoot en watervervuiling.
Vanuit technisch oogpunt kan je een veehouderij dus bekijken als een redelijk inefficiente machine die plantaardig materiaal omzet in vlees of zuivel. Het kweken van granen brengt op zich al broeikasgasemissies, water- en luchtvervuiling met zich mee door het gebruik van traktoren, bemesting, pesticiden etc. Als je dit graan eerst gebruikt om dieren te kweken heb je dus netto meer granen (en de bijhorende milieuvervuiling) nodig dan wanneer je het rechtstreeks opeet. Sommigen beweren dat dit niet opgaat omdat dieren op gras overleven en niet op gekweekte granen. In realiteit wordt vee echter slechts voor een klein deel op gras groot gebracht. Daarom wordt er gezegd dat het duurzamer is om minder dierlijke producten te eten.
Een studie berekende dat een gemiddelde vlees-eter in het Verenigd Koninkrijk 5.63 g CO2-eq per dag veroorzaakt via zijn dieet, terwijl een vegetarier er 3.81 en een veganist slechts 2.89 veroorzaakt. Deze cijfers houden enkel rekening met broeikasgasemissies en niet met andere effecten zoals water-, lucht-, bodemvervuiling, afvalproductie of de consumptie van grondstoffen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.