Waardoor wordt dat veroorzaakt en waarom ? Ik zie daarin geen enkele toegevoegde waarde, alleen nadelen. Kan dat dan niet voorkomen of vermeden worden?
Het vertrekpunt is dat gebruikers van computerprogramma's veeleisend zijn en verwachten dat de computer 'onmiddellijk' reageert wanneer hij/zij iets doet.
In het geval van het bezoeken van websites is het zo dat je verschillende tab-bladeren tegelijk kan openen en dat er dan tegelijk verschillende websites geopend worden. Zo'n website kan teksten, afbeeldingen, videos bevatten, maar ook scriptjes. Zo'n script is meestal een korte berekening, maar een slecht geschreven script kan héél lang blijven lopen of zelfs in een oneindige lus gaan. En er zijn ook script die bewust 'stoute dingen' doen en daar veel berekeningen voor willen uitvoeren.
Het gevolg is dat je computer en in de eerste plaats je web-browser (Internet Explore, Chrome, Firefox, Safari, Opera, ...) traag kan worden. Om er voor te zorgen dat de computer toch in alle gevallen snel kan reageren (zoals de gebruiker gewend is), heeft men een controle ingebouwd om na te gaan of een script niet te veel aandacht en computertijd opeist. Zodra dat het geval is, krijg je de waarschuwing dat het script al (veel te) lang bezig is, en kan je als gebruiker kiezen om dat script af te sluiten. Het voordeel is dus dat je er voor kan zorgen dat je computer snel blijft reageren door dat script af te sluiten.
Je smartphone doet dat trouwens ook: als een proces te lang bezig blijft op de user-interface-thread, kan je het ook het afsluiten (of nog wat langer wachten).
Samengevat: door je de kans te geven om trage, langlopende scripts af te sluiten, blijft de rest sneller reageren. Vergelijk het met balast uit een luchtballon gooien om langer en/of hoger te kunnen vliegen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.