Welke zilveren munt vond ik in een waterloop in Vlaams-Brabant?

Cedric, 28 jaar
16 augustus 2017

Ik heb vandaag deze zilveren munt gevonden in een waterloop in Vlaams Brabant. Alles is wel sterk weggevaagd. Na wat opblinken krijg ik de volgende dingen te zien: IHI ???(AD?)IVTOR 1(3?/5?) (kasteeltoren met vlam?) 91 dichter bij de binnenkant zijn er twee gebloemde pijlen. Andere zijde van de munt (KS?) rest is weggevaagd. De munt heeft de grootte van een €2 stuk, max 1mm dik.

Antwoord

Dominus mihi adiutor (DOMINVS MIHI ADIVTOR) was de lijfspreuk van Filips II, dus dat geeft een idee van de ouderdom, namelijk 1555-1581. Op de voorzijde (volgens u volledig afgesleten) stond zijn profielportret of zijn wapenschild, met daarrond in afkortingen zijn titel; op de achterzijde stond zijn lijfspreuk met in het midden het teken van de regionale muntslagerij, in dit geval een wapen tussen een stokkenkruis (de vier 'bebloemde pijlen' waarnaar u verwijst). Dat klopt met een Brabantse herkomst. 

Het formaat en de materiaalsoort suggeren dat het een '1/20 Filipsdaalder' is, van eerder laat in de 16de eeuw. Om het verder te determineren gaat u best bij een numismaticus langs met de echte munt - de slijtage maakt het moeilijk om vanaf een foto te werken.

Reacties op dit antwoord

  • 24/08/2017 - Cedric (vraagsteller)

    Beste professor Catteeuw, van professor Van Heesch heb ik ook al antwoord gekregen en hij kwam tot dezelfde conclusie! Bedankt voor de opheldering, deze vondst is ondertussen ook al gemeld bij onroerend erfgoed. "Het gaat om een zilveren 1/20 filipsdaalder aangemunt in Doornik in 1591 onder de regering van Filips II. Op de voorzijde zou moeten staan: PHS DG HISP Z REX D TOR = Philippus dei gratia Hispaniarum Rex et (= Z) dux Tornacensis, Filips bij d e gratie Gods koning van de Spanjaarden en hertog van Doornik. Op de keerzijde 15 (toren) 91 DOMINUS MIHI ADIUTOR (blazoen van de Filips II)."

  • 28/08/2017 - Karl (wetenschapper)

    Graag gedaan! Ik ben helemaal geen professor, maar wel blij dat de munt al zo precies gedetermineerd is.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw