Hoe bereken je het suikerpercentage in een siroop?

Conny, 45 jaar
11 februari 2016

Ik wil graag weten hoeveel suiker ik binnenkrijg van mijn zelfgemaakte siroop. Hieraan is alleen suiker toegevoegd en er zitten geen vruchten of andere suikerrijke toevoegingen in die het percentage beïnvloeden.

Antwoord

Dag  Suzy

Je vraag is gemakkelijker te beantwoorden met wat meer gegevens. Ik ga ervan uit dat je siroop maakt door suiker en water samen te koken. Je vindt heel wat recepten met verschillende verhoudingen suiker/water.

Om te weten hoeveel suiker je siroop bevat is het nodig om de juiste verhoudingen in het recept te kennen en te weten of je een deel van het water laat uitkoken.

Een voorbeeld:

Het recept geeft aan om 250 gram kristalsuiker en 500 ml water te gebruiken. Dan heb je 750 gram siroop. Het percentage suiker is dan (250*100/750) of 33% (33 gram suiker op 100 gram siroop). Gebruik je 20 g van die siroop dan is dat 20 * 0,33 g suiker = 6,6 g suiker.

Maar als je een deel van het water laat uitkoken heb je minder siroop, bijvoorbeeld 680 g. Het percentage is dan (250*100/680) of 37%. In 20 gram siroop zit nu 20 * 0,37 g = 7,4  g. Je kan in dit geval de siroop na afkoelen wegen om te weten hoeveel siroop je juist hebt.

Ik hoop dat je zo verder kan?
 

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be