Dag Jens,
Helemaal juist is je vraag niet.
Tussen 10 en 15 mei 1940 viel het Duitse leger het Nederlandse aan, en moest dat laatste leger zich overgeven. Er werd nog enkele dagen verder gevochten in Zeeland, maar dan gaven de laatste Nederlandse soldaten zich ook daar over. In Nederlands-Indië werd het Nederlandse leger daar, de KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) in januari-februari 1942 verslagen door Japanse troepen, en moest het zich op 8 maart 1942 overgeven.
Enkele Nederlandse brigades konden vluchten naar Engeland, en ook tijdens de oorlogsjaren vluchtten Nederlandse jongemannen over het Kanaal naar Engeland ('Engelandvaarders', werden ze genoemd) om daar een nieuw maar klein Nederlands leger op te richten, De Prinses Irene Brigade of PIB. Die brigade werd ook aangevuld met Nederlanders die in Suriname, Nederlands-Indië en Zuid-Afrika woonden, en bij de bevrijding van Europe in 1944-1945 kon ze tussen 2000 en 3500 manschappen inzetten. De brigade bevrijdde o.a. Tilburg en Den Haag. Ook België had zo'n vrije brigade, de Brigade Piron.
De Duitse legers werden vooral verslagen door 'geallieerden', dat wil zeggen een samenwerking tussen Amerikaanse, Russische, Britse en Vrije Franse troepen. Weet ook dat veel Nederlanders en Belgen vaak aansloten bij het Britse leger, eerder dan bij hun eigen vrije brigades. De film 'Soldaat van Oranje' gaat over zo'n Nederlandse piloot die zich bij de Britse luchtmacht aansloot.
bedank
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.