Hoe kan je een asynchrone motor als generator laten werken?

Koen, 37 jaar
10 maart 2015

Beste,

Hoe kan je een asynchrone 3ph-motor (die dus meestal elektrische energie vraagt) laten werken als generator? Hoe gaat dit in zijn werk? Moet het toerental constant blijven?

Antwoord

Dag Koen,

afhankelijk van hoe je de generator wil gebruiken:

als de motor direct op het net is aangesloten volstaat het de motor (iets) hoger te laten draaien (aan te drijven) dan de synchrone snelheid.  Voor de meeste motoren is de synchrone snelheid 1500tpm of 3000tpm (neem de waarde die het dichts bij de nominale snelheid van op de kenplaat staat). Op dat moment zal de motor vermogen terug sturen naar het net, als het net dit toelaat. Met een geschikte invertor sturing kan je de motor echter over een groot toerental bereik vermogen laten opwekken.

Een asynchrone motor in eilandbedrijf als generator laten werken (bijvoorbeeld voor een stroomgroep) is heel wat uitdagender omdat deze motoren zichzelf niet kunnen 'magnetiseren'. Dan zijn andere motoren (meestal met permanente magneten of veldwikkeling) meer geschikt. Soms kan er wel gebruik gemaakt worden van remanente inductie in het ijzer om het magnetisch veld op te bouwen. Ook hier is een sturing nodig, die bijvoorbeeld de uitgangsspanning regelt.

Reacties op dit antwoord

  • 13/03/2015 - Koen (vraagsteller)

    Beste, Dank u voor uw toelichting. U zegt: iets hoger... In motorbedrijf; hoe zwaarder belast; hoe trager de motor draait Hoe zit dit dan in generatorbedrijf; is de opwekking ook gerelateerd aan het toerental? U zegt ook: het net moet geschikt zijn... Wat bedoel je?

  • 16/03/2015 - Joachim (wetenschapper)

    De opwekking is inderdaad symmetrisch aan motor bedrijf naar gelang je over (bij generator) of onder (bij motor) de synchrone snelheid gaat. Als richtwaarde kan je dus het verschil van de synchrone snelheid en de snelheid op de kenplaat optellen bij de synchrone snelheid. Daarop is de motor thermisch berekend. Hoe sneller je de generator oversynchroon aandrijft, des the harder remt hij tegen. Dit is geldig tot een zekere waarde (ongeveer 5 keer meer bij de synchrone snelheid optellen) tot het zgn. kipkoppel is bereikt. Wegens stabiliteits redenen blijf je best voldoende lager dan deze laatste snelheid. Waarmee wens je de generator aan te drijven? Eventuele omvormers aanwezig moeten bidirectionele vermogensflow toelaten.

  • 19/03/2015 - Koen (vraagsteller)

    Beste, Kan u hierop ook antwoorden?

  • 23/03/2015 - Joachim (wetenschapper)

    Dag Koen, Ik had al een reactie geplaatst, maar blijkbaar was er iets fout gelopen bij het uploaden. Hier nog een poging: Het verschil tussen de synchrone snelheid en de werkelijke mechanische snelheid van de rotor noemen we de slippulsatie. Dus de nominale slippulsatie is het verschil van de synchrone snelheid en de nominale snelheid op de kenplaat. Hoe hoger de slipulsatie, hoe hoger het koppel (tot een zeker punt) en hoe hoger de verliezen in de rotor en dus de opwarming van de rotor. De motor is thermisch berekend op de nominale snelheid. Generatorbedrijf is symmetrisch aan motorbedrijf t.o.v. de synchrone snelheid. Als richtwaarde kan je dus de som van de nominale slippulsatie en de synchrone snelheid als generatorsnelheid nemen om de motor niet te overbelasten. Waarmee wens je de generator aan te drijven?

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be