Ik weet dat men elektriciteit kan opwekken door middel van een brandstofcel, maar is het mogelijk om elektriciteit op te slaan in waterstof en bijvoorbeeld 2 weken later te gebruiken om een lamp te doen branden?
Dag Lucas,
Waterstofgas (we spreken over waterstofgas, want waterstof (H) is een element en waterstofgas een molecule (H2)) is zeer zeker een goede manier om energie op te slaan.
Let wel op, een brandstofcel is een toestel dat energie, opgeslagen in waterstofgas, kan omzetten in elektrische energie. Dus omzetten eerder dan maken. Waterstofgas zelf kan op verschillende manieren gemaakt worden, op kleine schaal bijvoorbeeld door elektrische stroom door water (waaraan een geleidende stof werd toegevoegd) te sturen, een proces dat elektrolyse heet en in vele middelbare scholen wordt gedemonstreerd met het toestel van Hoffman.
Nu, een tweede nuance is de volgende. Eigenlijk kan elektrische energie niet opgeslagen worden. Wat wel kan, is elektrische energie omzetten in een andere vorm van energie, die we wel kunnen opslaan. Potentiële energie bijvoorbeeld, zoals men dat doet in de waterkrachtcentrale van Coo-Trois-Ponts voor energie-overschotten op het elektrische net. En andere methode, die we allemaal heel goed kennen, is elektrische energie omzetten naar chemische energie. Een dergelijk voorbeeld is een accu. Wanneer een accu opgeladen wordt, gebeuren er binnenin omzettingen van molecules met lage energie naar molecules met hoge chemische energie. Later kunnen die processen omgekeerd worden, waardoor de opgeslagen energie terug vrijkomt.
Elektrische energie omzetten naar chemische energie in de vorm van waterstofgas is inderdaad een zeer goed alternatief. Zo experimenteren verschillende automerken reeds met wagens die op waterstofgas rijden. Wanneer deze moeten tanken, tanken ze waterstofgas dat voorheen op industriële schaal werd gemaakt uit elektrische energie en/of andere chemische energie (bijvoorbeeld fossiele brandstoffen). Het grote probleem met waterstofgas is dat het zeer reactief is; bij het minste vonkje explodeert het heftig. Vroeger werd dit gas gebruikt in zeppelins omdat het lichter is dan lucht. Als je even zoekt naar het drama met de LZ129 Hindenburg, een met waterstofgas gevulde zeppelin, zie je hoe gevaarlijk waterstofgas kan zijn. Het heet niet voor niets ook knalgas. Indien men systemen kan ontwerpen die volledig veilig zijn, heeft waterstofgas dus mogelijk een toekomst als alternatief voor fossiele brandstoffen.
Conclusie: ja, energie kan voor lange tijd opgeslagen worden als waterstofgas.
Groeten,
Benjamien
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Biochemie, biofysica, spectroscopie, microscopie, neurowetenschappen, virologie, gentherapie