Wat betekenen de cijfers 999.9 op een klomp goud?

Els, 32 jaar
21 januari 2014

Wij hebben een namaak klomp goud van Playmobil. Daar staat een getal op, namelijk 999.9. Wat betekent dit? In een opzoekboek zagen we ook dit getal staan op een klomp goud. We denken dat het een code is voor de waarde van het goud?

Antwoord

Beste Els,

Het getal slaat op de zuiverheid van het goud waaruit de goudstaaf is gemaakt. In dit geval geeft het getal aan dat het om 999,9 promille zuiver goud of, anders uitgedrukt 99,99% zuiver goud. Om van een lingot of ingot goud te kunnen spreken (in het dagelijkse taalgebruik een baar goud genoemd), bestaan er standaarden waaraan die goudstaaf moet voldoen.

Door die standaarden zijn alle goudstaven met eenzelfde zuiverheid als identiek te beschouwen in waarde voor eenzelfde hoeveelheid. Zo is eenzelfde gewicht baar goud altijd evenveel waard, ongeacht welke staaf je zou nemen. Te veel onzuiverheden (bvb. lood toevoegen), zouden voor eenzelfde gewicht minder puur goud bevatten. Daardoor wordt de ingot goud minder waard. Door aan te geven hoe zuiver het goud is, kan men het goud makkelijker verhandelen. Je moet immers niet steeds de zuiverheid gaan controleren. Dat is ook de reden dat er een markering wordt aangebracht in de goudstaaf met de naam en eventueel het logo van de instantie (bvb. de goudmijn) die de zuiverheid heeft vastgesteld. Er bestaan lijsten van betrouwbare goudproducenten en de staven die zij geproduceerd hebben (elke staaf met een uniek identificatienummer). Dat goud wordt met 'Good delivery' aangemerkt. Je weet dan meteen of de beweerde zuiverheid te vertrouwen is.

De prijs van goud verschilt van moment tot moment en is afhankelijk van de vraag en het aanbod op de goudmarkt. Het is daarom onmogelijk om dit op de goudstaaf zelf te vermelden.

Met vriendelijke groeten,

Junior Burssens

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw