Welk fossiel is dit?

Sebastiaan, 23 jaar
13 september 2013

Beste mensen van 'Ik heb een vraag',

Een aantal jaar geleden was ik met een vriend op fossielenjacht op de mijnterril van Beringen. In de gigantische afvalhopen van leisteen en steenkool vond ik een fossiel dat ik tot op heden nog niet heb kunnen identificeren. De lagen van het mijngebied uit Beringen zouden behoren tot het Westfalien (Boven-) Carboon. In dezelfde laag vonden we ook sigilaria en lepidodendrons. Ik citeer even mijn vriend zoveel jaar geleden:

"Ik ben juist aan het lezen in een boekje over het carboon, daarin staat dat de datering en stratigrafische indeling van het Carboon een grote chaos is (/was). In België hebben ze een andere indeling dan in Rusland en de USA. Het steenkool uit Beringen komt overeen met het "Westfalien", een deel van het Boven Carboon; althans volgens de West-Europese datering. In de poging tot internationale datering overlapt het steenkool van Beringen verschillende lagen."

Ik heb rond die periode dezelfde vraag op fossiel.net gesteld, hier kan je ook de foto's van het fossiel bekijken (1ste en 3de laatste bericht):

http://www.fossiel.net/forums/viewtopic.php?TopicID=3421#33208

Een iemand dacht dat het om een syringodendron-deel van een sigillaria ging. Wat het bruine, geribbelde betreft kon niemand mij antwoorden.

Kunnen jullie mij hier meer over zeggen? Voor verdere informatie of foto's mag je mij altijd contacteren.

Groeten,


Sebastiaan

Antwoord

Het fossiel is inderdaad van een boomachtige. Die zijn goed identificeerbaar wanneer de buitenkant is afgedrukt in een koolachtige huid maar veel minder wanneer ze zijn omgezet in een dun koollaagje, doorgaans van millimeterschaal, het resultaat van compactie van één enkele boom. De algemene gegroefde structuur doet denken aan een Sigillaria, zegelboom.

De terril van Beringen zal vrijwel uitsluitend bestaan uit gesteenten van boven Westfaliaan A tot onder Westfaliaan B ouderdom. Het Westfaliaan is samen met het onderliggende Namuriaan gegroepeerd in het Silesiaan, traditioneel gelijkgesteld aan Boven Carboon,dit ten opzichte van het Dinantiaan (Tournaisiaan en Viseaan), gelijkgesteld aan Onder Carboon.Dezestratigrafische indeling is van regionale waarde, voor gebruik in West Europa. Met name het Silesiaan, en vooral het Westfaliaan dat is opgebouwd uit continentale afzettingen is niet geschikt voor interregionale correlaties.

Vandaar dat de internationale stratigrafische schaal het Carboontijdperk onderverdeelt in Mississippian en Pennsylvanian, waarbij het eerste staat voor het Onder Carboon en het tweede voor Boven Carboon. Let hierbij wel op dat de grens tussen Onder en Boven Carboon  anders is gelegd. De grens tussen Mississippian en Pennsylvaniaan ligt een stuk hoger dan die tussen Dinantiaan en Silesiaan en valt in het Namuriaan, ongeveer op de overgang van Onder naar Midden Namuriaan, voor zover dergelijke indeling nog wordt gebruikt, of beter gezegd in het Alportiaan, op basis van de Britse indeling van het Namuriaan die nu ook in België als regionale Westeuropese schaal wordt gebruikt.

Dit betekent dat wij nog zeker  de traditionele stratigrafische indeling  en dus het Westfaliaan mogen gebruiken. Met deze indeling  kunnen we nog altijd veel preciezer werken dan met de officiële internationale nomenclatuur. Het betekent wel dat wij de benaming Onder of Boven Carboon dienen te vermijden, omdat deze een verschillende inhoud heeft naargelang we vanuit de regionaal Europse dan wel internationale context vertrekken.

De indeling van het carboon is zeker geen chaos, wel dienen we te vermijden twee verschillende systemen van onderverdeling door elkaar te gebruiken

Voor wie er meer van wil weten:

Dusar, M., 2006. Namurian. In Dejonghe, L., ed., Current status of chronostratigraphic units named from Belgium and adjacent areas, Geologica Belgica, 9/1-2: 163-175.

 

Reacties op dit antwoord

  • 15/09/2013 - Sebastiaan (vraagsteller)

    Hartelijk dank voor het antwoord. Hebt u enig idee wat het bruine geribbelde gedeelte is dat omvat wordt door het grijze gesteente? Om welk stuk van een Siggilaria gaat het maw precies? Is het bruine gedeelte een tak of een stuk 'kern' van de boom?

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Michiel Dusar

Geologie van België

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw