Waarom doet men siroop in plastic dozen (vroeger zelfs in kartonnen dozen), en choco, honing of confituur in glazen potten?

alois , 77 jaar
10 juli 2013

Antwoord

Geachte Heer,
siroop is feitelijk een mengsel van suiker en water. De andere producten waar u over spreekt zijn veel complexer in samenstelling. Dit heeft als gevolgd dat deze levensmiddel gevoelig zijn voor zuurstof. Choco kan oxideren, honing bevat naast suiker ook nog andere componenten die oxidatiegevoelig zijn en als je confituur te lang zou laten staan in een zuurstofrijke omgeving zou ze bruin worden. Dit is ook een gevolg van een oxidatiereactie, dus een reactie met zuurstof.
Al deze producten hebben ook gemeen dat ze niet gevoelig zijn voor micrbiologische afbraak. Ze zijn dus feitelijk alleen maar onderhevig aan chemisch bederf, in dit geval dus eigenlijk allemaal gevoelig aan oxidatie. Om de producten een lange houdbaarheid te geven worden ze in de meeste gevallen verpakt in een glazen pot met een aluminiumgecoat papier over of een metalen deksel. Glas, aluminium en ijzer zijn eigenlijk perfecte barrières voor zuurstof: dus er kan geen zuurstof in het verpakte levensmiddel komen. Dit is anders voor plastic. Afhankelijk van het type plastic, laten deze zuurstof door. Typisch zal de siroop waar u naar verwijst in een polypropyleen of polyethyleen worden verpakt. Deze materialen laten vlot zuurstof doorgaan, waardoor dus het product binnenin kan oxideren.
Suiker reageert echter niet met zuurstof, dus het kan geen kwaad dat er zuurstof in komt. Waarom dan daar wel plastic ? Dit is duidelijk denk ik: het weegt veel minder, is niet breekbaar, is goedkoper...
Nu zult u denken dat natuurlijk sommige levensmiddelen (tegenwoordig zelf bier en wijn !) in plastic verpakt worden. Deze plastics bestaan uit verschillende lagen en sommige plastics (maar dat zijn dan wel zeer dure) laten dan geen zuurstof door, waardoor het product toch beschermd is tegen oxidatie.
Ik hoop op deze manier uw vraag beantwoord te hebben.
Vriendelijke groeten
Bruno De Meulenaer

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be