Hoe zit de crow system (familiebanden) precies in mekaar?

Johan, 33 jaar
16 juni 2013

Onlangs las ik in "Through The Language Glass" van Guy Deutscher een heel kort stukje over de 'Crow System', de manier waarop een bepaalde Indiaanse stam zijn familiebanden indeelt. Ik heb er mijn recent opgerichte rockgroep naar genoemd, omdat ik het een cool klinkende term vond, maar ondertussen ben ik er nieuwsgierig naar geworden hoe het precies in mekaar zit. Op het internet vind ik enkel schema's die niet verder gaan dan bijv. (in ons systeem) neef en nicht. Bestaat er ergens een schema / informatie over hoe het systeem achternichten etc. beschrijft?

Antwoord

Beste Johan,

Een concreet antwoord op je vraag bestaat niet. Het 'Crow System' is een bepaalde indeling van verwantschapstermen die is genoemd naar het systeem van verwantschapstermen aangetroffen bij de Crow Indianen in Noord Amerika. Het systeem is echter niet beperkt tot één specifieke taal. Het is één van zes basistypes die overeenkomen met de verschillende manieren waarop verwantschapstermen zijn ingedeeld in de talen (en culturen) van de wereld. Er zijn dus meerdere talen die gebruik maken van het Crow System. Bijvoorbeeld, de Akan in West Afrika gebruiken eveneens het Crow System.

Om van een Crow System te spreken moet aan volgende voorwaarden zijn voldaan (waarbij 'ik' een man is):

1. voor de broers van mijn vader gebruik ik dezelfde term als voor mijn vader, en voor de zussen van mijn moeder gebruik ik dezelfde term als voor mijn moeder. Voor broers van mijn moeder en zussen van mijn vader heb ik echter een unieke term.

2. ik duid mijn parallelle neven en nichten (d.w.z. de kinderen van de broers van mijn vader, en van de zussen van mijn moeder) aan met dezelfde termen als mijn eigen broers en zussen. Dit volgt logisch uit 1: als je oom je vader is, dan zijn zijn kinderen je broers en zussen, enz. Maar, mijn 'cross-cousins' (d.w.z. de kinderen van de broers van mijn moeder, en van de zussen van mijn vader) duid ik aan met andere termen dan mijn parallelle neven en nichten. Ook dat volgt uit 1.

3. de aanduiding van die cross-cousins is het merkwaardigste onderdeel van het systeem: ik onderscheid cross-cousins aan moeders en vaders kant, en dat op een bijzondere manier, waarbij generatie-onderscheiden worden genegeerd:
- voor de zoon van de zus van mijn vader gebruik ik dezelfde term als voor mijn eigen vader
- voor de dochter van de zus van mijn vader gebruik ik dezelfde term als voor de zus van mijn vader
- voor de zonen en dochters van de broer van mijn moeder gebruik ik dezelfde termen als voor mijn eigen kinderen (logisch, want zij noemen mij vader)

Als de verwantschapstermen in een taal aan deze voorwaarden voldoen, dan maakt de taal gebruik van het Crow System. Of er ook termen bestaan voor verdere familieleden, en hoe die er uitzien, maakt verder niets meer uit. Het Crow System is een abstractie en negeert mogelijke verdere variaties. Vandaar dat je vraag in wezen onbeantwoordbaar is. Neemt niet weg dat The Crow System een geweldige naam voor een rockband is.



Reacties op dit antwoord

  • 10/07/2013 - Johan (vraagsteller)

    Dag Hendrik, Voor een onbeantwoorde vraag toch een duidelijk antwoord, bedankt! Punt 3 is inderdaad erg merkwaardig: de logica erachter ontgaat me volkomen, maar wellicht zit daar binnen die specifieke samenlevingscultuur wel een idee achter. De band heet trouwens Crow System, klinkt zonder lidwoord nog een tikje beter vind ik ;-). Voor de liefhebbers: http://www.youtube.com/watch?v=ZBGo3uy9CD4 http://www.youtube.com/watch?v=euq6vH-v5Jc

  • 10/07/2013 -  (wetenschapper)

    Het negeren van generaties in het Crow System is in onze ogen bizar maar niet helemaal onlogisch. Crow Systems komen voor in maatschappijen met matrilineaire opvolging, d.w.z. opvolging gebeurt in de lijn van de moeder. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat het gebruikelijk is dat wanneer een man sterft, de preferentiƫle huwelijkspartner voor zijn weduwe de zoon van de zus van de overledene is -- of dus omgekeerd, een man trouwt met de weduwe van de broer van zijn moeder. Dat je de kinderen van de broer van je moeder als je eigen kinderen aanduidt wordt dan al een stuk minder vreemd, want de kans bestaat dat ze echt je (stief)kinderen worden.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be