Hoe maak ik sodium acetaat? Ik heb op internet gezien dat dit makkelijk te maken is met azijn en 'baking soda', maar heb geen idee hoe ik eraan moet beginnen. Of is er misschien een andere manier ?
Dag Joey,
Het klopt dat je gemakkelijk sodium acetaat kan maken van azijn en van soda. Azijn is een oplossing van een lage concentratie azijnzuur in water. Azijnzuur is natuurlijk een zuur dat reageert met een base. Soda is nu een base: bakpoeder is natriumcarbonaat. Als je dit in water (of in azijn: waterige oplossing) oplost dan krijg je Na-ionen los van carbonaationen. Carbonaationen zijn basisch en zullen reageren met azijnzuur als volgt: azijnzuur geeft waterstofionen (meestal protonen genoemd) af en carbonaat neemt deze op. Azijnzuur zonder proton is acetaat. Carbonaat met protonen wordt koolzuur, dat ontbindt in CO2 (vervliegt: je zal de oplossing zien schuimen omwille van gasbelletjes die ontstaan) en water. In je oplossing blijven uiteindelijk nog over: azijnzuur dat niet gereageerd heeft als je nog niet genoeg toegevoegd hebt (kan je zien aan het nog altijd ontstaan van gasbelletjes bij toevoegen van extra bakpoeder), natriumionen van het bakpoeder, acetaat gevormd uit gereageerde azijnzuur en water. Als je dus aan azijn bakpoeder toevoegt tot er geen gasbelletjes meer ontstaan (eventueel iets verwarmen of in de zon zetten), dan hou je een oplossing over van natrium-acetaat. Als je dan al het water zou laten verdampen, blijft een wit poeder achter: natriumacetaat.
Veel succes!
Myriam Meyers
docent KHLim Diepenbeek
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.