Wat betekent een opgestoken wijsvinger en pink?

Didier, 55 jaar
29 juni 2012

Meerdere keren reeds zag ik op foto's mensen die dit teken maken, maar ik heb geen idee wat het betekent, of hoe men dit teken noemt. Op een Franstalige blog noemde men het wel "le signe de la limace": het teken van de slak. Ik vermoed dat het dan de voelsprieten moet voorstellen en misschien betekent "traag maar zeker komen we er". Een wilde gok.

Antwoord

Beste Didier,

Het handgebaar dat je beschrijft, heeft een aantal betekenissen in verschillende culturen, maar in de context waarin je het hoogstwaarschijnlijk hebt gezien is het een symbool van de heavy metal-subcultuur. Het wordt wel eens "the sign of the horns" genoemd en je zou er inderdaad een gehoornde figuur in kunnen zien, wat rijmt met het feit dat de inspiratie voor metalmuziek vaak in de occulte sfeer ligt.

Hoewel sommigen in het wereldje er een specifieke symboliek bij verzinnen, drukt het gebaar niet veel meer uit dan identificatie met de subcultuur, het voornemen om die cultuur en muziek samen te beleven, en vaak ook waardering voor muziek die op dat moment te horen is. Het zou zijn geïntroduceerd door vroege grondleggers van het genre, met name Black Sabbath en Ronnie James Dio.

Reacties op dit antwoord

  • 16/07/2012 - Didier (vraagsteller)

    Intussen vond ik nog dat het teken inderdaad zou gelanceerd zijn door wijlen de zanger van Black Sabbat en het "duivelsteken" heet (silhouet van de duivel), en meestal gebruikt wordt als begroeting op concerten. Als je de duim echter uitsteekt dan is het "ik hou van je" in doventaal. Zowel in Spanje als Italië, Colombia, Tsjechië, Albanië is dit een agressief teken dat je best achterwege laat als je geen last wil krijgen. Dit is de oude betekenis voor de rock-en roll eraan te pas kwam. Het betekent daar zoveel als de middenvinger opsteken. Het vertegenwoordigt stierenhoorns en wijst erop dat je door je partner bedrogen wordt. Tegenwoordig maken veel jongeren het teken zonder zelf goed te weten waarvoor het staat, meestal met de hand in schuine positie, niet rechtop. Bij Hindoes en Boedhisten zou het dan weer een heel positief teken zijn dat geesten verjaagt.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw