Waarom zijn wiskundigen zo ijverig op zoek naar het grootste priemgetal?

Nadja, 12 jaar
11 januari 2012

Ik doe een werkstuk op school over priemgetallen voor wiskunde.
Een van de vragen is: zoek uit waarom wiskundigen zo ijverig op zoek zijn naar het grootste priemgetal?
Ik kan het alleen nergens vinden!
Wilt u mij alstublieft helpen?

Groetjes Nadja

Antwoord

Beste Nadja

Er is niet zoiets als 'het grootste priemgetal'. Er zijn namelijk oneindig veel priemgetallen en dat betekent dat hoe groot een gekend priemgetal ook is, er zal steeds nóg een groter priemgetal bestaan. We weten dus al dat er oneindig veel priemgetallen bestaan, maar we kennen ze niet allemaal! Wiskundigen (en anderen) zijn dus niet op zoek naar het grootste priemgetal, want dat bestaat niet, maar naar priemgetallen die groter zijn dan de tot nu toe gekende priemgetallen.

Priemgetallen hebben ook toepassingen, maar deze 'race' naar het vinden van steeds grotere priemgetallen kan je eerder zien als een soort 'wedstrijd'. Naast de eer zijn er zelfs (geld)prijzen te winnen bij het vinden van een nieuw, groter priemgetal. Over de hele wereld zijn er verschillende wiskundigen, maar ook infomatici en zelfs hobbyisten op zoek naar grotere priemgetallen. Waarom zoeken ze dus? Misschien voor de eer, misschien voor de prijzen, misschien omdat ze het gewoon leuk vinden!

Het ontdekken van grotere priemgetallen gebeurt al lange tijd met grote sprongen. In 1999 bestond het grootste priemgetal dat op dat moment gekend was uit iets meer dan 2 miljoen cijfers, maar het huidige record uit 2008 is een priemgetal van bijna 13 miljoen cijfers! En ook dat record zal nog wel verbroken worden. Aan de ene kant hebben we steeds krachtigere computers om grote priemgetallen te vinden, maar ook voor de mensen die ze zoeken zit er een uitdaging in het maken van goede, efficiënte computerprogramma's om deze priemgetallen mee op te sporen.

Groeten
Tom

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw