Men kan toch binnen Q limieten nemen? Zo ja, wat zijn dan de problemen bij continuïteit, afgeleiden en integralen, als men zich beperkt tot Q? Als het mogelijk is, naast uw uitleg graag minstens 1 referentie naar de (eventueel Engelstalige) literatuur.
Beste Max,
Het antwoord is heel eenvoudig: dit kan niet aangezien Q geen gesloten deelruimte is van de reële getallen. De sluiting van Q is net alle reële getallen R.
Een gesloten ruimte is een ruimte of verzameling waarbij indien je de limiet neemt in die verzameling, ook de limiet in die verzameling ligt. Je kan dus wel een limiet nemen binnen Q maar die limiet hoeft niet binnen Q te liggen. Aangezien continuïteit, afgeleiden en integralen allen steunen op het begrip limiet, is het slecht gedefinieerd om dit binnen Q te doen.
Een ruimte zoals de rationale getallen vervolledigen hoeft niet noodzakelijk op een unieke manier te gebeuren. Om de reële getallen te bekomen moet je de ruimte Q vervolledigen t.o.v. de Euclidische afstand. Een alternatieve vervollediging zijn de p-adische getallen (p-adic numbers). Deze zijn volledige ruimte maar t.o.v. een andere afstandsmaat. Naast volledigheid van de p-adische ruimte is deze ook lokaal compact.
Deze p-adische getallen worden vooral bestudeerd en toegepast in de algebra en topologie. Je kan dus wel degelijk een limiet definiëren door de topologische uitbreiding van het limietbegrip te gebruiken (nl. net of een filter). Hierbij is continuïteit ook onmiddellijk gedefinieerd. Om afgeleiden en integralen te definiëren zou je dit kunnen doen a.d.h.v. de borelmaat dit werd voorgesteld in begin jaren 60:
[1] F. Bruhat, Integration p-adique, Séminaire Bourbaki, 14, Nr. 229, 1962
[2] F. Tomas, P-adische Integration, Bol. Soc. Math. Mex. II, Ser. 7, pp. 1-38, 1962.
Als bijlage vind je een aantal documenten die de p-adische getallen bestuderen en diens meetkunde en analyse. Dit is onmiddellijk high-level aangezien de p-adische getallen tot de hogere wiskunde behoren. Je moet dus een grondige basis hebben in de topologie, functionaalanlyse, complexe analyse en groepenalgebra.
Hopelijk bent U blij met dit antwoord,
Beste groet,
Kurt.
Ik weet niet of ik u ooit heb geantwoord. Zo niet, dan spijt het me dat ik dat nu pas doe! Hartelijk bedankt voor uw uitleg, die een duidelijk antwoord geeft op mijn vraag. Niettemin begrijp ik niet alles van wat u schrijft over p-adische getallen, maar dat is voor mij niet belangrijk. Cheers, max.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
(toegepaste) Wiskunde, statistiek, kansrekening, wetenschappelijk rekenen, wiskundig modelleren