Hoe groeit het "brein" van een computer?

Sammy, 14 jaar
16 mei 2008

Computers worden in de loop der jaren steeds sterker: ze krijgen meer geheugen, ze gaan sneller werken enz.
Maar is er een limiet? En zullen computers ooit zo intelligent worden dat ze een bewustzijn kunnen krijgen? Of dat ze creativiteit kunnen ontwikkelen?

Antwoord

Computers worden inderdaad steeds beter. Zowel de geheugencapaciteit (het aantal Gigabytes) en de snelheid (het aantal Megahertz) groeien exponentieel.

Dit komt omdat de computerfabrikanten elkaar willen overtreffen door betere computers te maken. Op die manier hopen ze om meer computers te verkopen.

De techniek die het meest ervoor zorgt dat computers sneller worden en meer geheugen krijgen is miniaturisatie. De kleinste elementjes op een chip, transistoren, worden steeds kleiner gemaakt zodat er steeds meer op een bepaalde oppervlakte passen. Het blijkt dat het aantal transistoren al een hele tijd groeit met dezelfde snelheid, namelijk een verdubbeling elke 18 maanden. Dit heet de wet van Moore.

Er is zeker een limiet aan deze miniaturisatie. Op de duur zullen transistoren de grootte van een atoom benaderen, een grens waar niet onder gegaan kan worden. Maar tegen dat we daar zijn zullen er wel andere technologieen worden ontwikkeld, die nog betere computers kunnen maken, maar zonder transistoren. Met licht in plaats van elektrische stroom, bijvoorbeeld.

Hieruit vloeit niet automatisch voort dat computers intelligenter zullen worden. Enkel omdat computers meer geheugencapaciteit hebben of sneller kunnen rekenen worden ze niet slimmer. De computer blijft een domme rekenmachine. De echte intelligentie komt van de programmeurs, die slimme programma's schrijven zodat computers er intelligenter uitzien.

Je kan dat vergelijken met Deep Blue, de schaakcomputer die de wereldkampioen schaken (Kasparov) heeft verslagen. Deze computer is niet intelligenter dan de menselijke schaker, hij kan enkel zo goed schaken omdat hij heel snel heel veel schaakzetten in gedachten kan uitproberen, om er dan de beste uit te kiezen.

Je ziet dat dit nog heel wat anders is dan echte intelligentie en creativiteit. Het is nog onbeantwoord of we met computers ooit zoiets zouden kunnen bereiken. Maar voor morgen is het zeker nog niet.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be