Hoe kunnen we het zonnepaneel het best aansluiten op een batterij?

Niels, 18 jaar
21 januari 2011

We willen een auto bouwen die aangedreven wordt door een zonnepaneel (nl. solar charger). Hoe kunnen we het zonnepaneel het best aansluiten op een batterij? En welke batterij kunnen we het best gebruiken?

Antwoord

Beste Niels,

Je kiest best eerst je batterij in functie van de motor die je wil gebruiken in je auto.
Als je een motor gebruikt van bv. 6V, is het interessant om ook een batterij van 6V te gebruiken.
Je kan ook een hogere of lagere batterijspanning gebruiken, maar je moet die spanning dan omzetten naar de juiste waarde wat verlies oplevert.
De capaciteit van je batterij is afhankelijk van hoe groot je auto is. De gemakkelijkste types om op te laden via een zonnepaneel zijn loodzuur (zoals in een echte auto) of NiMH (die voor alles en nog wat gebruikt worden).
Wanneer je nu bv. een NiMH batterijpakket van 6V gebruikt, kan je die heel eenvoudig opladen via een zonnepaneel en een diode (bv. 1N4001).
De spanning van het zonnepaneel is daarbij best minimaal 1,5V hoger dan je batterijspanning. In dit geval dus min. 7,5V.
Een zonnepaneel van 7,5V bestaat typisch uit 15 cellen, elke cel levert zo'n 0,5V op.
Wat betreft de kortsluitstroomwaarde van je zonnepaneel: die is best ongeveer één tiende van je batterijcapaciteit. Bv. een NiMH-batterij van 2700mAh mag je opladen met een stroom van 270mA zonder dat er gevaar kan optreden. De korstsluitstroomwaarde van je zonnepaneel moet dus ook ongeveer zo groot zijn. Het totaal opladen van je batterij duurt dan 14 uur.
Praktisch is dit natuurlijk wat lang, door de stroom te vergroten kan je sneller laden. Dit zorgt wel voor een groter zonnepaneel en heeft ook als gevolg dat je batterijen moet bewaken tijdens het opladen (warmte en spanning). Daar bestaan speciale schakelingen voor, maar dit maakt de zaak natuurlijk wel complexer.

Met vriendelijke groet,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ing. Mario Wyns

Computerhardware Elektronica Assembler Microcontrollers Interfacing Lichttechnologie

Odisee
Gebroeders De Smetstraat 1 9000 Gent
http://www.odisee.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw