Wat zou het voordeel op verschillende vlakken zijn als we 'in de toekomst' zouden kunnen reizen?

Jannick, 23 jaar
29 november 2010

Hallo, ik had deze vraag gesteld maar ik kreeg in mail terug dat dit al gevraagd was en dat iki daar mijn antwoord uit kon halen. Bij deze wil ik zeggen dat dit niet het geval is aangezien in die vraag wordt uitgelegd of het mogelijk is om in de toekomst te reizen.
Wel mijn vraag was wat we daar aan zouden kunnen hebben? Wat als we die macht beschikken, wat doe je er dan mee? Wetenschappers moeten daar toch ook al over bezig geweest zijn..

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste Jannick,
Ofwel is alles in de wereld volledig gedetermineerd (en is vrije wil een illusie) en dan heeft "reizen naar de toekomst" geen zin, want die toekomst ligt dan vast door het heden.
Ofwel hebben we een zekere vrijheid van denken en handelen. Stel dan dat je op de reis naar de toekomst - ik neem aan dat je dit als onbetrokken toeschouwer kan doen - te weten komt dat  je op 1 april 2011te Gent licht aangereden wordt door een fietser. Als je dan vóór die datum terug bent in het heden zal je er voor zorgen die bewuste 1 april ver van Gent te zijn, te Mechelen bv. Maar dan is het goed mogelijk dat je daar door een auto overreden wordt. M.a.w.in de tweede onderstelling is de toekomst niet bepaald en kan je er dus geen besluiten uit trekken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Frans Cerulus

fysica, speciaal klassieke theoretische mechanica, electromagnetisme, quantummechanica, geschiedenis van de fysica .

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw