Welke soort mensachtige kan toegeschreven worden aan de acheuléenperiode?

Franky, 43 jaar
20 november 2010


Welke mensachtige (Erectus, Sapiens, Neanderthaler) kan gelinkt worden aan de acheuléenperiode in het noorden van Frankrijk, alsook aan de choppercultuur van Wimereux (Fr)? In de literatuur vind ik verschillende antwoorden.

Antwoord

De Acheuléentechniek was een bepaalde techniek om stenen te bewerken. Aangezien het een techniek was, is ze niet noodzakelijk eigendom van een bepaalde soort mens(achtige). De periode waarin deze techniek volop gebruikt werd strekt zich bovendien uit over meer dan een miljoen jaar. Men gaat ervan uit dat de prille techniek reeds ontwikkeld werd door de Homo habilis maar volop verfijnd en gebruikt werd door Homo ergaster (Homo erectus) en de gerelateerde soort Homo heidelbergiensis. Ook Homo neanderthalensis en de vroege Homo sapiens gebruikten de techniek nog sporadisch.

Het gaat in de Acheuléenperiode dus niet om een cultuur, maar om een gezamenlijk gebruikte, wijd verspreide techniek. De choppertechniek of pebbletechniek was een voorloper van de Acheuléentechniek en dus kan de redenering daar ook voor doorgetrokken worden: je spreekt ook hier best niet over een "choppercultuur". Zowel Homo habilis als Homo ergaster en Homo erectus gebruikten deze techniek.
Meer goed gestructureerde informatie vind je op de Engelstalige Wikipedia onder de hoofdingen "Acheulean" en "Oldowan".

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw