Antwoord
Beste Lynn,
Je hebt juist een enorm fascinerend onderwerp gekregen. Probeer het eens met deze vraag: maakt het geheel van verontrustende kwesties die we samenvatten onder de noemer "wereldproblematiek" het leven zinloos?
We weten dat de mensheid zoals we ze kennen hoe dan ook gedoemd is om te verdwijnen: door nucleair terrorisme of een wereldoorlog, door escalerende milieuproblemen, of op langere termijn door het ontploffen van onze zon.
Heel wat "wereldproblemen" geven bovendien een weinig rooskleurig beeld van wie we zijn: oorlogszuchtige wezens die elkaar uitmoorden om een paar komma's in een religieuze tekst; egoïsten die zelfs bij hulp aan rampgebieden nog stiekem de weg vrijmaken voor hun eigen toekomstige economische belangen in de regio; een zootje ongeregeld op een minuscule bol in een uithoek van het universum, waarvan het merendeel zich dan nog verbeeldt het uitverkoren centrum van de schepping te zijn.
Eeuwige vrede en eensgezindheid bereiken we nooit en binnen een paar miljoen jaar (of een paar honderd, of gewoon een paar) zijn we er niet meer.
Dus, nogmaals: maken dergelijke inzichten het leven zinloos?
De filosoof Arthur Schopenhauer vond bijvoorbeeld van wel. Maar zo eenvoudig is het misschien niet: Friedrich Nietzsche zei dan weer dat je je leven zelf zin moet geven... en zo hebben er nog tal van filosofen over deze kwestie nagedacht. Misschien vind jij wel ergens een sprankje hoop!
Reacties op dit antwoord
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.