Is hoogbegaafdheid erfelijk?

Liane , 33 jaar
21 juni 2010

De laatste tijd is er meer aandacht voor hoogbegaafdheid.
Zelf ben ik moeder van drie kinderen waarvan de oudste getest hoogbegaafd bleek te zijn. Onze jongste van net 2 jaar, lijkt heel erg op hem en gaat heel snel in z'n ontwikkeling. (vergelijkbaar met de oudste op die leeftijd) De middelste is een meisje die geen tekenen van h.b vertoont, al is zij wel een type 'stille wateren, diepe gronden'. Alle drie de kinderen krijgen uiteraard dezelfde opvoeding, dus wij vroegen ons af: In hoeverre wordt inteligentie bepaald door erfelijkheid? Terugkijkend op m'n jeugd was mijn broer ook hoogbegaafd (getest maar nooit iets mee gedaan) En wellicht ik zelf ook als ik afga op de problematiek die ik in m'n jeugd ervaarde. Maar wij hebben beiden niet echt een stimulerende opvoeding gehad (zowel thuis als op school) Is hoogbegaafdheid erfelijk of wordt het beïnvloed door de omgeving?

Antwoord

Beste Liane,
 
intelligentie, en dus ook hoogbegaafdheid, blijkt voor een groot deel overerfbaar te zijn. Voorzichtige schattingen gaan uit van ca. 50% overerfbaarheid, en 50% invloed van de omgeving, maar andere studies zeggen dat intelligentie tot meer dan 80% overerfbaar zou zijn.
Hou er rekening mee dat het relatief moeilijk is om dergelijke studies uit te voeren, aangezien het praktisch onmogelijk is om de invloed van de omgeving en de overerfbaarheid uit elkaar te halen bij mensen in eenzelfde gezin, en dat beiden ook elkaar sterk kunnen beïnvloeden.

Mvg,
Tim De Meyer
Universiteit Gent

PS: meer info vind je - wel in het Engels - op: http://en.wikipedia.org/wiki/Heritability_of_IQ

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt geco├Ârdineerd door EOS vzw