Kan je van geaardheid veranderen?

Jan, 17 jaar
18 april 2010

Ik ben een jongen van 17 (volle puberteit dus!) en ik kreeg onlangs twijfels. Ik ben al verliefd geweest op meisjes, dacht zelfs niet aan geaardheid of zo, en ik vind meisjes zeker opwindend. Onlangs dacht ik, door stom toeval, nl. doordat ik op mijn kleding begon te letten, of ik geen homo ben. Dwaasgeweg begon ik bij elke man te denken 'zou ik die zien zitten?', maar ik word niet opgewonden van mannen.

Ik krijg dit echter niet uit mijn hoofd. Kan ik van geaardheid veranderen (dus homo worden en niet meer op vrouwen vallen), puur door psychologische omstandigheden (bij elke man die ik zie denken 'zie ik die zitten' en uiteindelijk wel iemand vinden). Sinds die vraag door mijn hoofd speelt, heb ik veel stress en kan ik niet goed nadenken. Ik word ook minder opgewonden als ik vrouwen zie. Ik ben bang dat ik dus homo word.

Zijn mijn zorgen juist? Kan ik homo worden als ik nooit getwijfeld heb en verliefd ben geworden op meisjes? Ik wil geen homo zijn en ben nooit verliefd geweest op een jongen, dus maak ik problemen waar er geen zijn?

Antwoord

Beste Jan


De vragen die je hebt horen zeker bij een jongere in de puberteit, waarin je enerzijds ook sterk fysisch en seksueel kan  reageren op  allerlei signalen en prikkels. Ons lichaam leert ons wat we aantrekkelijk vinden en wat niet en dit gebeurt vaak voor we het zelf echt helemaal beseffen.  Je hebt ervaring met het feit dat je fysisch en psychologisch valt voor meisjes. Bij homo jongens en meisjes is het net zo, alleen hebben zij die gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht.  Waarom dit zo is is nog niet 100% duidelijk, maar vele homo's weten  dit al van jongsaf.  
Een ander punt is dat je twijfelt aan jezelf aan wie jij bent en dan zitten we meer op het psychologisch terrein van identiteit en zelfvertrouwen.  Identiteit en zelfvertrouwen is iets wat zich continu door het leven ontwikkelt. Mensen vragen zich vaak af "wie ben ik en wat is nu voor mij echt belangrijk". Deze vragen worden ook vaak in gang gezet door momenten van verandering (fysisch, sociaal en psychologisch), zgn. levensfasen. Nadenken en dingen in vraag stellen hoort daarbij. Problemen kunnen wel ontstaan als mensen overmatig gaan piekeren. Piekeren is immers een manier om zekerheid en controle te verwerven over het leven, alleen maakt het op termijn mensen onzekerder en angstiger, omdat ze hun gedachten steeds meer au serieu gaan nemen en op een bepaald moment ermee samenvallen. Ze gaan als het ware hun eigen piekeren waar maken; Bv; jij gaat bij elke man die je ziet controleren of je er iets voor voelt en dit maakt je nog meer angstig ook al is het antwoord negatief.  
Een interessant boekje daaarover is Piekerprincessen van Nolen-Hoeksema. Het piekeren is gestart met te letten op je kledij, ik weet niet of dit van toepassing is, maar jonge mannen hebben soms nogal wat vragen over hun mannelijkheid. "Ben ik wel mans genoeg en niet te vrouwelijk?"
 Ik merk dat daar ook nogal wat verwarring en onzekerheid kan over bestaan, vooral omdat de beelden over wat een man is en hoe hij zich moet gedragen en kleden, steeds  onduidelijker worden.  Ik hoop dat je hier iets aan hebt.  
Kort door de bocht, je kan geen homo worden door te denken dat je er een bent.  Vertrouw in je lijf!

Reacties op dit antwoord

  • 26/04/2010 - Jan (vraagsteller)

    Geweldig bedankt! Dit heeft me écht vooruit geholpen.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Catherine Barbez

Klinische Psychologie - psychotherapie (relatie en gezinstherapie)

Hogeschool West-Vlaanderen
Marksesteenweg 58 B-8500 Kortrijk
http://www.howest.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be