Heeft het maken van energie (kerncentrales) een invloed op de opwarming van de aarde?

Tim, 16 jaar
25 oktober 2009

Als ik het bij het rechte eind heb, wordt in een kerncentrale een kleine massa in een grote hoeveelheid energie omgezet e=m*c². Nu maak ik me niet zoveel zorgen over de radioactiviteit, maar eerder over deze aanmaak van energie. Bij andere winningen van energie ga je namelijk potentiële energie omzetten in elektriciteit en als deze elektriciteit 'verbruikt' wordt, krijg je terug de potentiële energieën van voorheen.
Bij deze kernenergie maak je energie aan, maar zolang de deeltjesversneller in Genève z'n uiteindelijke doel niet bereikt heeft, wordt nergens energie terug omgezet in massa. Nu vraag ik me af of deze kernenergie die meestal na omzetting in elektriciteit in warmte resulteert niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde?
Dank voor uw antwoord.

Antwoord

Dag Tim,

De energie die door de mens wordt opgewekt, in welke vorm ook, is absoluut verwaarloosbaar in vergelijking met de hoeveelheid energie die dagelijks in de vorm van zonnewarmtestraling op de aarde invalt. De reden waarom de aarde niet onmiddellijk naar honderden graden opwarmt, is omdat de aarde ook precies evenveel energie terug uitstraalt. Dus ook als de mens een beetje energie opwekt, dan straalt de aarde die overtollige energie gewoon terug uit in de koude ruimte.
Warmte is inderdaad een vorm van energie. Maar de problematiek van de opwarming van de aarde heeft eigenlijk te maken met de temperatuur. De broeikasgassen die de mens uitstoot, zoals CO2, leggen als het ware een dekentje over de aarde. Daardoor kan de aarde de overtollige energie niet meer zo goed uitstralen. Door middel van een hogere temperatuur zal de aarde toch terug beter kunnen uitstralen om de hoeveelheid inkomende en uitgaande energie terug in balans te brengen.
Als conclusie kunnen we dus stellen dat de temperatuur van de aarde meer bepaald wordt door de manier waarop de aarde energie uitstraalt, dan door de hoeveelheid energie die ze moet uitstralen.

groeten,
Ward

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be