Hoe kan ik kristalheldere ijsblokjes maken met een gewone diepvriezer ?

Karl , 40 jaar
6 augustus 2009

Ik heb al geprobeerd met kraantjeswater, flessenwater, mineraalwater maar niets lukt om glasheldere ijsblokjes te maken.
De ijsblokjes die ik maak vertonen steeds een wit, mat uitzicht.
Op café krijg ik steevast glasheldere, doorzichtige ijsblokjes.
Hoe kan ik deze ook bekomen ? Ik wens een Amerikaanse koelkast/diepvriezer te kopen en zou toch graag glasheldere ijsblokjes kunnen maken

Antwoord

Dag Karl,

Ik vrees dat ik je moet teleurstellen. Met een gewone diepvriezer is het onmogelijk om glasheldere ijsblokjes te maken. Dit heeft vooral te maken met de opgeloste lucht in het water dat gebruikt wordt voor het invriezen.

Naarmate water kouder wordt, vermindert de oplosbaarheid van lucht. In een gewone vriezer zit het water in een bakje, en bevriest dan ook aan de buitenkant. Binnenin zit aanvankelijk een kern van nog vloeibaar water. Wanneer dit verder afkoelt, kan de lucht die uit de oplossing komt niet ontsnappen, en vormt dus kleine luchtbelletjes die het blokje een opaak uiterlijk geven.

Industriële ijsblokjes worden gemaakt door water van binnen naar buiten te bevriezen op een koude vinger.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be